W badaniu przedstawionym na corocznym spotkaniu naukowym American College of Gastroenterology (ACG) 2019 w San Antonio w Teksasie wykazano, że wyższe spożycie kofeiny jest związane ze zwiększoną różnorodnością mikroflory jelitowej, wyraźniejszą równowagą pomiędzy gatunkami bakterii oraz wyższą liczebnością bakterii przeciwzapalnych, takich jak Faecalibacterium i Roseburia, oraz niższym poziomem potencjalnie szkodliwych mikrobów, jak Erysipelatoclostridium ramosum (1). Nadmierna ilość Erysipelatoclostridium ramosum została opisana u ludzi z zespołem metabolicznym a badania na zwierzętach wykazały związek tych bakterii ze skłonnością do otyłości spowodowaną większym wchłanianiem glukozy i tłuszczu w jelicie cienkim. Picie kawy ogranicza rozrost tych mikrobów.
Kawa wspomaga perystaltykę jelit, co może być szczególnie pomocne w przypadku zaparć (2).
Kawa spektakularnie zmniejsza zagrożenie chorobami wątroby. Analiza dziewięciu wcześniej opublikowanych badań z udziałem łącznie ponad 430 000 uczestników ujawniła, że jedna filiżanka kawy dziennie wiąże się z 22% niższym ryzykiem marskości wątroby. W przypadku dwóch filiżanek ryzyko marskości spadało o 43%, w przypadku trzech filiżanek spadło o 57% i o 65% w przypadku czterech filiżanek. Spekuluje się, że taki efekt wynika, przynajmniej po części, z korzystnego wpływu kawy na bakterie jelitowe, które odgrywają ogromną rolę z zachowaniu zdrowej wątroby (4).
- Nishitsuji, K., Watanabe, S., Xiao, J. et al. Effect of coffee or coffee components on gut microbiome and short-chain fatty acids in a mouse model of metabolic syndrome. Sci Rep 8, 16173 (2018)
- Digestive Disease Week. „Researchers document impact of coffee on bowels: Rat study shows coffee changes gut microbiome and improves ability of intestines to contract.” ScienceDaily. ScienceDaily, 19 May 2019.
- Kennedy O, Roderick P, Buchanan R, Fallowfield, Systematic review with meta‐analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis Aliment Pharmacol Ther. 2016 Mar;43(5):562-74.
- Nishitsuji K, Watanabe S, Xiao J, et al. Effect of coffee or coffee components on gut microbiome and short-chain fatty acids in a mouse model of metabolic syndrome. Sci Rep. 2018;8(1):16173. Published 2018 Nov 1. doi:10.1038/s41598-018-34571-9