Osoby pijące kawę mają korzystniejsze bakterie jelitowe.

W  badaniu przedstawionym na corocznym spotkaniu naukowym American College of Gastroenterology (ACG) 2019 w San Antonio w Teksasie wykazano, że wyższe spożycie kofeiny jest związane ze zwiększoną różnorodnością mikroflory jelitowej, wyraźniejszą  równowagą pomiędzy gatunkami bakterii oraz wyższą liczebnością bakterii przeciwzapalnych, takich jak Faecalibacterium i Roseburia, oraz niższym  poziomem potencjalnie szkodliwych mikrobów, jak Erysipelatoclostridium ramosum (1). Nadmierna ilość Erysipelatoclostridium ramosum została opisana u ludzi z zespołem metabolicznym a badania na zwierzętach wykazały związek tych bakterii ze skłonnością do otyłości spowodowaną większym wchłanianiem glukozy i tłuszczu w jelicie cienkim. Picie kawy ogranicza rozrost tych mikrobów.

Kawa wspomaga perystaltykę jelit, co może być szczególnie pomocne w przypadku zaparć (2).

Kawa spektakularnie zmniejsza zagrożenie chorobami wątroby. Analiza dziewięciu wcześniej opublikowanych badań z udziałem łącznie ponad 430 000 uczestników ujawniła, że  jedna filiżanka kawy dziennie wiąże się z 22% niższym ryzykiem marskości wątroby. W przypadku dwóch filiżanek ryzyko marskości spadało o 43%, w przypadku trzech filiżanek spadło o  57% i o 65% w przypadku czterech filiżanek. Spekuluje się, że taki efekt wynika,  przynajmniej po części, z korzystnego wpływu kawy na bakterie jelitowe, które odgrywają ogromną rolę z zachowaniu zdrowej wątroby (4).

  1. Nishitsuji, K., Watanabe, S., Xiao, J. et al. Effect of coffee or coffee components on gut microbiome and short-chain fatty acids in a mouse model of metabolic syndrome. Sci Rep 8, 16173 (2018)
  2. Digestive Disease Week. „Researchers document impact of coffee on bowels: Rat study shows coffee changes gut microbiome and improves ability of intestines to contract.” ScienceDaily. ScienceDaily, 19 May 2019.
  3. Kennedy O, Roderick P, Buchanan R, Fallowfield, Systematic review with meta‐analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis Aliment Pharmacol Ther. 2016 Mar;43(5):562-74.
  4. Nishitsuji K, Watanabe S, Xiao J, et al. Effect of coffee or coffee components on gut microbiome and short-chain fatty acids in a mouse model of metabolic syndrome. Sci Rep. 2018;8(1):16173. Published 2018 Nov 1. doi:10.1038/s41598-018-34571-9

Opublikowano

w

, ,

przez

Tagi: