W latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku zaczęło się mówić, że objawy starzenia się naszego ustroju zależą w pewnym stopniu od gromadzenia się (omawianych w części pierwszej )AGE, zaś w przypadku chorych na cukrzycę- kumulacja AGE jest odpowiedzialna za rozwój powikłań sprawiających, że cukrzyca jest taką groźną chorobą. Jest ona zresztą uznawana za „eksperymentalny proces starzenia”, ponieważ występujący często wysoki poziom cukru przyspiesza, nasila powstawanie AGE , i choroby typowe dla starszych osób, u cukrzyków pojawiają się wcześniej. AGE, gromadząc się w nerwach obwodowych, zmniejszają szybkość przewodzenia impulsów i powodują zaburzenia ukrwienia , doprowadzając do uszkodzenia nerwów. W nerkach- doprowadzają do powolnego i postępującego zaburzenia ich funkcji, w oczach- do uszkodzenia siatkówki, zmiany w białkach soczewki – do rozwoju zaćmy.. Zwiększona akumulacja AGE naczyniach powoduje miażdżycę, w mózgu- znacznie zwiększa ryzyko demencji.
AGE powstają też u ludzi wolnych od cukrzycy- tylko w wolniejszym tempie. Im dłużej żyjemy, im bardziej kochamy jeść łatwo przyswajalne węglowodany, tym więcej ich w sobie nosimy. Najbardziej narażony na uszkodzenia spowodowane AGE jest kolagen , który jest głównym białkiem w ciele. Kolagen i elastyna to rusztowanie naszej skóry- włókna, które nadają jej jędrność i elastyczność. A po połączeniu z cukrem ulegają uszkodzeniu, i zamiast być sprężyste i elastyczne , to stają się suche i łamliwe. Widoczną na pierwszy rzut oka oznaką tego są zmarszczki na skórze i utrata przez nią jędrności.
Hemoglobina jest białkiem w czerwonych krwinkach, które przenosi tlen z płuc do tkanek organizmu, i zabiera z nich dwutlenek węgla transportując go do płuc. Tak jak i inne białka w ustroju, może być też atakowana przez cukier. Na początku lat siedemdziesiątych odkryto , że u pacjentów cierpiących na cukrzycę można wykryć , hemoglobinę nieodwracalnie połączoną z glukozą (hemoglobinę glikozylowaną) (16), której ilość rośnie proporcjonalnie do wzrostu średniego stężenia glukozy HbA1c przed badaniem (17). Od połowy lat dziewięćdziesiątych zaczęto przeprowadzać rutynowo pomiary HbA1c we krwi w celu określenia średniego stężenia glukozy we krwi w ciągu poprzedzających 90-120 dni ( choć za 50% wyniku odpowiada to, co się działo z cukrem przez ostatni miesiąc) (18) .
Warto jednak uzmysłowić sobie, że obecność hemoglobiny połączonej z cukrem jest pośrednim obrazem tego jak i inne białka w naszym ciele zostały zmienione przez glukozę.
Dodaj komentarz