Mity kontra fakty

Czyli medycyna prewencyjna w świetle najnowszych badań

lek. Katarzyna Świątkowska

CZY KAWA ROZPUSZCZALNA TO „SAMA CHEMIA”?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

A jak jest z kawą rozpuszczalną? Czy to chemiczny wytwór szkodzący naszemu zdrowiu?

Zacznijmy od tego, że kawa rozpuszczalna  również zawiera polifenole i kofeinę, które to składniki warunkują dobroczynne działanie tego napoju.

Ważne jest, że może być produkowana dwoma sposobami-

1) Pierwszy , tańszy , polega na uzyskaniu naparu z kawy  i wyeliminowanie wody za pomocą gorącego powietrza w specjalnych kominach , gdzie rozpyla się go i następnie spadające krople suszy się  gorącym powietrzem .

2) Druga metoda to metoda liofilizacji ( sublimacji)- jest droższa , ale delikatniejsza i pozwala na zachowanie aromatu i większej ilości aktywnych składników. W tym wypadku zamraża się napar i poddaje się go obniżonemu ciśnieniu , w wyniku tego cząsteczki wody odparowują (sublimują), pozostawiając samą kawę w postaci złotawych kryształków.

Liofilizacja została opracowana i zaczęła być stosowana na szeroką skalę dla potrzeb medycznych- ta metoda pozwala bowiem na przechowywanie i transportowanie materiałów biologicznych , penicylin, bez niszczenia ich struktury.

Katarzyna

Katarzyna

1 komentarz o “CZY KAWA ROZPUSZCZALNA TO „SAMA CHEMIA”?”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zostaw komentarz

Flip Box Heading

Katarzyna Świątkowska

lekarz medycyny

Jestem absolwentką Akademii Medycznej w Gdańsku, mieszkam i prowadzę praktykę lekarską w pięknym mieście na Pomorzu Zachodnim.
Od lat staram się przekonywać swoich pacjentów i czytelników mojej strony, że dbałość o zdrowie nie polega na gonitwie za modnymi suplementami i magicznej wierze, że lekarz załatwi za nas wszystko.
Zależy mi niezwykle, by najnowsze doniesienia naukowe dotarły do jak najszerszego kręgu odbiorców. Przyznaję, że traktuję to jako moją misję życiową.