CZY KAWA ROZPUSZCZALNA TO „SAMA CHEMIA”?

kawa5

A jak jest z kawą rozpuszczalną? Czy to chemiczny wytwór szkodzący naszemu zdrowiu?

Zacznijmy od tego, że kawa rozpuszczalna  również zawiera polifenole i kofeinę, które to składniki warunkują dobroczynne działanie tego napoju.

Ważne jest, że może być produkowana dwoma sposobami-

1) Pierwszy , tańszy , polega na uzyskaniu naparu z kawy  i wyeliminowanie wody za pomocą gorącego powietrza w specjalnych kominach , gdzie rozpyla się go i następnie spadające krople suszy się  gorącym powietrzem .

2) Druga metoda to metoda liofilizacji ( sublimacji)- jest droższa , ale delikatniejsza i pozwala na zachowanie aromatu i większej ilości aktywnych składników. W tym wypadku zamraża się napar i poddaje się go obniżonemu ciśnieniu , w wyniku tego cząsteczki wody odparowują (sublimują), pozostawiając samą kawę w postaci złotawych kryształków.

Liofilizacja została opracowana i zaczęła być stosowana na szeroką skalę dla potrzeb medycznych- ta metoda pozwala bowiem na przechowywanie i transportowanie materiałów biologicznych , penicylin, bez niszczenia ich struktury.

FacebookGoogle+TwitterWykop

One Response to CZY KAWA ROZPUSZCZALNA TO „SAMA CHEMIA”?

  1. subzero pisze:

    A co z niklem, który jest podobno zawarty w kawach rozpuszczalnych?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.