A jak jest z kawą rozpuszczalną? Czy to chemiczny wytwór szkodzący naszemu zdrowiu?
Zacznijmy od tego, że kawa rozpuszczalna również zawiera polifenole i kofeinę, które to składniki warunkują dobroczynne działanie tego napoju.
Ważne jest, że może być produkowana dwoma sposobami-
1) Pierwszy , tańszy , polega na uzyskaniu naparu z kawy i wyeliminowanie wody za pomocą gorącego powietrza w specjalnych kominach , gdzie rozpyla się go i następnie spadające krople suszy się gorącym powietrzem .
2) Druga metoda to metoda liofilizacji ( sublimacji)- jest droższa , ale delikatniejsza i pozwala na zachowanie aromatu i większej ilości aktywnych składników. W tym wypadku zamraża się napar i poddaje się go obniżonemu ciśnieniu , w wyniku tego cząsteczki wody odparowują (sublimują), pozostawiając samą kawę w postaci złotawych kryształków.
Liofilizacja została opracowana i zaczęła być stosowana na szeroką skalę dla potrzeb medycznych- ta metoda pozwala bowiem na przechowywanie i transportowanie materiałów biologicznych , penicylin, bez niszczenia ich struktury.
Dodaj komentarz