Gdzie znajdziemy „podpalaczy” i „strażaków”-czyli źródła omegi-3 i omegi-6

omega-3            RYBY I OWOCE MORZA –ZAWARTOŚĆ OMEGI-3 /OMEGI-6  w 100 gramach produktu

kawior, czarny i czerwony          6 789mg / 1mg

Makrela atlantycka                    2 670mg / 219mg

Łosoś, dziki                                  2 586mg / 172 mg

Łosoś, hodowlany                      2 506mg / 982mg

Śledź                                            2 418mg / 192 mg

Tuńczyk,                                      1 664mg / 68mg

Makrela,  pacyficzna,                1 614mg / 116 mg

Sardynka, atlantycka                 1 480mg  / 110 mg

Łosoś, konserwa                        1 323mg / /152 mg

Pstrąg,                                       1 068mg / 224 mg

Miecznik                                       825mg / 30mg

Ostrygi Pacyfik                             740 mg /32 mg

Węgorz                                         653mg / 196 mg

Halibut                                          669 mg / 38 mg

Krewetki, konserwy                      601mg / 28mg

Flądra, sola                                   563mg / 8 mg

Homar,                                         534mg / 13 mg

Makrela, królewska,                    423 mg / 45 mg

Małże                                           396mg / 32 mg

Ośmiornica                                  326mg / 9mg

Tuńczyk żółtopłetwy,                   243mg / 10mg

Dorsz  Pacyfik                               221 mg / 8 mg

Raki                                              184 mg / 76 mg

 Największe stężenie  omegi-6 (ponad 50%)

Olej z pestek winogron 70 %
Olej kukurydziany       54,5%
Olej sojowy                 51,4%

Bardzo wysokie stężenie omegi-6 (20-50% masy produktu)
orzechy pekan 25%
masło orzechowe 22%
Pistacje 23%

Wysokie stężenie  omegi-6 (10-20%)

Tłuszcz z kurczaka 20 %
Migdały  19, 1% ·olej rzepakowy 19%
olej lniany 12,9%
Orzechy nerkowca 12,6%
Tłuszcz z kaczki  12,2%
Boczek 10,2%
Smalec 10%

Umiarkowane stężenie Omegi-6 (5-10%)

Oliwa z oliwek 10 %
Tłuszcz gęsi 9 %
Awokado 9 %
kurczak  ze skórą 9,0%
7,4% Oliwki
6,8% Jaja
schab  6 %
Popcorn  6 %
płatki owsiane 5 %

Niska zawartość Omegi-6 (2-5%)

Wołowina pochodząca od zwierząt karmionych trawą  2,0%
Mąka pszenna 2,0%

Bardzo niska zawartość Omegi-6 (mniej niż 2%)

Olej kokosowy 1,9%
Mleko 1,8%
orzechy  makadamia  1,5 %
kurczak bez skóry 1,4%
jagnięcina  1,4%
Ziemniaki 0,3%

Ryby i owoce morza- poniżej 0,2%

FacebookGoogle+TwitterWykop

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.