Orzechy należą do najzdrowszych produktów spożywczych. Warto wyrobić sobie nawyk sięgania po nie systematycznie każdego dnia.
Garść orzechów może uratować życie, ogłosili duńscy naukowcy w czerwcu 2015 roku. Systematyczne ich podjadanie może zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci . Zabrzmiało sensacyjnie , ale wygląda na to, że jest w tym sporo prawdy. Znamy wiele doniesień mocno sugerujących, że orzechy są jednym z najzdrowszych pokarmów. Chronią przed chorobami, a do tego – są smaczne. I teraz- najlepsze: w świetle znanych dowodów – wcale nie tuczą, a wręcz pomagają schudnąć, jeśli tylko zastąpimy nimi produkty zawierające sporo węglowodanów… jak na przykład ulubione przez niektórych dietetyków pieczywo pełnoziarniste…
Wracamy do głośnego badania z 2015 roku (1), według którego systematyczne spożywanie już tylko 15 gramów (ilość odpowiadająca pół garści) orzechów dziennie odsuwa groźbę śmierci z powodu wielu chorób. Skąd wzięło się takie stwierdzenie? Otóż, w tej słynnej analizie wykorzystano dane z Netherlands Cohort Study rozpoczętego w 1986 roku i obejmującego ponad 120.000 osób. Oceniano częstość i ilość spożycia przez uczestników orzeszków ziemnych, innych orzechów i masła orzechowego a potem analizowano związek tego i innych nawyków żywieniowych ze śmiertelnością z różnych przyczyn. Znacznie niższa śmiertelność była zauważalna już na poziomie konsumpcji 15 gramów orzechów (też orzeszków ziemnych) dziennie. Dotyczyło to zgonów z powodu zawału serca , udaru mózgu, astmy, rozedmy płuc, chorób neurodegeneracyjnych (w tym demencji) cukrzycy, raka. Wyższe spożycie , ponad 15 gramów dziennie nie obniżało mocniej ryzyka zgonu. Nie stwierdzono jednak by masło orzechowe miało podobny ochronny wpływ. Autorzy badania stwierdzili, ze może to być spowodowane obecnością w nim , dodatkowych składników poza orzechami- olejów roślinnych, kwasów tłuszczowych trans i soli, które niwelują korzystny efekt orzechów.
Orzechy są świetnym przykładem tego, że to co zdrowe może być też smaczne, a zdrowa dieta nie oznacza umartwiania się . Mało kto nie lubi orzechów. A wiele osób niepotrzebnie unika jedzenia ich. Ze szkodą dla siebie.
1) Piet A van den Brandt and Leo J Schouten, Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis Int. J. Epidemiol. (2015) doi: 10.1093/ije/dyv039
Dodaj komentarz