Mity kontra fakty

Czyli medycyna prewencyjna w świetle najnowszych badań

lek. Katarzyna Świątkowska

PROBIOTYKI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sądząc po ilości preparatów obecnych na rynku, to żyła złota.

Choć, z drugiej strony , wiele osób uważa, ze tym samym jest kefir lub jogurt.

Czy to jest to samo?

Nie.

 Szczepy bakterii, które zasłużyły na miano szczytne miano probiotyku,  muszą spełniać kilka warunków.

Po pierwsze… ŻYĆ  😉 kiedy je kupujemy.

2.  Kiedy go połkniemy, muszą być w stanie przetrwać atak kwasu solnego w żołądku, ataki enzymów trawiennych, w końcu dotrzeć do jelita grubego i tam się rozgościć.

3. Wykonać pożyteczną „robotę”, to musiało być wykazane w badaniach.

Kupując kefir/jogurt w sklepie, raczej nie powinniśmy mieć złudzeń, że ilość obecych tam drobnoustrojów jest nieokreślona, nie badana, i najprawdopodobniej… hm… niewielka. Nie wiemy najczęściej czy w baszym jogurcie błąka się kilka żywych pożytecznych drobnoustrojów, czy wszystkie zdążyły umrzeć, ale może czy jest tam ich cała armia, tylko czekająca na to, by poprawić stan naszego zdrowia.

No i najważniejsze…

Wszystko zależy od szczepu!

Kupowanie JAKIEGOŚ PROBIOTYKU przypomina wizytę klienta w sklepie obuwniczym, który mówi:

„Chcę kupić JAKIEŚ buty. Mogą być męskie lub damskie. Prawe lub lewe. Rozmiar i wielkość obcasa też nie gra roli. Ważne, by się nazywały: BUTY, bo jestem boso”.

kazdy probiotyk należy do jakiegoś gatunku, jest z określonego szczepu. Tak jak ludzie mają swoje imę, nazwisko i pesel. Np rodzaj Lactobacillus obejmuje ponad 170 szczepów a każdy ze szcepów to inne własciwości. Tak samo jak jest wielu Janów Kowalskich a kazdy z nich ma zupełnie inne cechy charakteru i stan zdrowia.

KONTROLA JAKOŚCI Suplementy to często igranie z ogniem,szczególnie prawdziwe jest to w przypadku probiotyków. Liczy się czy wypuściła go na rynek renomowana firma, rygorystycznie kontroluje każdą partię produktów.

W przypadku niektórych firm istnieje zagrożenie zaneczyszczenia, ponieważ suplementy podlegają takim przepisom jak kiełbasa.

Niektóre produkty probiotyczne zawierają mikroorganizmy których nikt się nie spodziewa. W niektórych przypadkach zanieczyszczenia te mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Niedawno  z rynku amerykańskiego wycofano probiotyczny suplement diety do stosowania u niemowląt i dzieci. Solgar.

Partie produktu zawierały grzyba o nazwie Rhizopus oryzae, który grzyb zwykle znajduje się w rozkładającej się materii organicznej, takiej jak liście lub gnijące drewno i może powodować infekcje zatok, płuc, jelit i skóry,  które mogą być nawet śmiertelne, grzyb zwykle znajduje się w rozkładającej się materii organicznej, takiej jak liście lub gnijące drewno

jeżeli chodzi o Polskę, to  na zlecenie NIK Narodowy Instytut Leków w 2017r. wykonał jakościowo-ilościowe badania mikrobiologiczne sześciu próbek takich produktów (1). Tylko w przypadku dwóch zawartość bakterii probiotycznych była zgodna z deklaracją na etykiecie, a w jednym z analizowanych suplementów stwierdzono zanieczyszczenie produktu chorobotwórczymi bakteriami kałowymi.

Na 56 badanych próbek aż 50 (czyli 89%)nie zwierało deklarowanej ilości żywych bakterii probiotycznych. W okresie przydatności do spożycia następował dynamiczny spadek liczby żywych komórek bakterii. Zdarzało się, że liczba żywych, korzystnych dla zdrowia bakterii w części próbek spadła miliardkrotnie.

KWESTIA BEZPIECZEŃSTWA I DOWODY NAUKOWE

Niektóre szczepy, jak np. zawarte w tak popularnych w Polsce preparatach -Lactobacillus rhamnosus GG (Dicoflor, Lakcid i inne), Saccharomyces boulardii (Enterol, LacidoEnter, Osłonik i inne), zachowują się jak Doktor Jekyll i pan Hyde – (Pod osłoną nocy doktor Jekyll zamienia się w okrutnego pana Hyde’a),, tak bywa z tymi szczepami- redukują faktycznie ryzyko biegunki poantybiotykowej, jednak notowano przypadki reakcji alergicznych po tych szczepach (2,3,4).

I bywało jeszcze dużo gorzej- opisywane były zapalenia wsierdzia, ropni wątroby, zapalenia otrzewnej i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych spowodowanych bakteriami z suplementów probiotycznych. Najczęstszymi izolowanymi gatunkami były L . casei i L . ramnosus (5,6).

Opisywano ponad  100 przypadków uogólnionej  grzybicy spowodowanej przez  Saccharomyces boulardii .  W warunkach osłabionej odporności, cukrzycy, zwiększonej przepuszczalności jelit pewne  szczepy probiotyczne są w stanie wtargnąć z jelit do krwi i spowodować uogólnione zakażenie, nawet posocznicę. Takie przypadki opisywano po zastosowaniu suplementów z Saccharomyces boulardii (7-37).

.

Jednak, nie wszystkie probiotyki

Są jednak na rynku szczepy, które są na rynku od lat, okazały się całkowicie bezpieczne i do tego wykazują udokumentowane badaniami korzyści zdrowotne. Między innymi to Lactobacillus acidophilus Ncfm oraz Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019™ .

Lactobacillus-to rodzaj  Acidophilus-to gatunek szczep-  NCFM

Lactobacillus acidophilus  NCFM ®  jest najlepiej zbadanym szczepem z gatunku acidophilus , przeprowadzono ponad 45 badań klinicznych (38)
L. acidophilus NCFM jest stosowany od ponad 30 lat, nie było doniesień o jakichkolwiek bakteriemiach, co miało miejsce w przypadku wielu innych laktobacillusów.

Zidentyfikowany po raz pierwszy na początku lat 1970-tych. nazwa szczepu, „NCFM”  , pochodzi od laboratorium „North Carolina Food Microbiology”, na North Carolina State University (NCSU), gdzie szczep został odkryty

1.

Zawiera unikalną otoczkę („osłonka S”) , która posiada wiele właściwości biologicznych, m.in. pomaga w  utrzymywaniu bariery nabłonkowej jelit, działa  przeciwzapalnie i działa JAK NATURALNY FILTR.

W ostatnim czasie mówi się o jej roli w absorpcji trucizn. a jedną z najpowszechniejszych, na które jesteśmy narażeni jest benzopiren A. Duża zawartość benzopirenu jest uwalniana do atmosfery w wyniku procesów przemysłowych, ze spalin samochodowych, wskutek ogrzewania budynków mieszkalnych węglem lub drewnem. Pewne  ilości związku znajdują się też w dymie papierosowym.

Do źródeł benzopirenu w pożywieniu należą smażone , pieczone, grillowane i wędzone mięso.

Weganie też są narażeni. Zboża, ziarna, warzywa uprawiane na zanieczyszczonych glebach też wchłaniają benzopiren A. Czyli jest wszechobecny.

Niestety, benzopiren A zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

 W badaniach na zwierzakach  Lactobacillus acidophilus NCFM znacząco hamował powstawanie raka okrężnicy wywołanego benzopiren i inne toksyny środowiskowe (45,46).

2.

Nasze ciało produkuje sobie związki przciwbólowe podobne do morfiny. Receptory dla nich są rozmieszczone też przewodzie pokarmowym. Lactobacillus  acidophilus  NCFM ®  wpływa na te nie, co prowadzi do efektu przeciwbólowego podobnego do działania przeciwbólowego morfiny (39).

W głośnym badaniu  Lactobacillus acidophilus  Ncfm ®  zmniejszał cierpienie związane z dolegliwościami jelitowymi pacjentów chorych na zespół jelita drażliwego (43,51,52).
(Zespół jelita drażliwego (IBS) jest częstym zaburzeniem czynnościowym jelit charakteryzującym się nawracającym bólem brzucha, wzdęciami , zaparciami, biegunka lub jednym i drugim na przemian).

Lactobacillus  acidophilus  NCFM ®  komunikują się z komórkami w ścianie jelita i pomagają modulować sygnały, które biorą udział w tworzeniu skurczów, łagodząc w ten sposób nadmierne skurcze i związany z nimi ból (40).

3

Lactobacillus acidophilus  Ncfm  w badaniach łagodził chroniczne zaparcia i wzdęcia (41).

4

Badanie z 2015 roku wykazało znaczące skrócenie czasu trwania bólu po kolonoskopii u pacjentów przyjmujących L-NCFM w porównaniu z placebo (42).

5

 Lactobacillus acidophilus Ncfm ®  poprzez wpływ na skład mikroflory jelitowej prowadzi do zmniejszenia ryzyka zakażeń wywoływanymi przez patogeny, takie jak  Candida albicans (50).

6

L. acidophilus NCFM, okazał się bardzo skutecznym szczepem  w zmniejszaniu objawów i skracaniu czasu biegunki wirusowej w badaniach  na zwierzętach (47),

7

L. acidophilus NCFM może ułatwić trawienie laktozy u osób z nietolerancją laktoz (48).

8

Może wpływać ochronnie na wrażliwość tkanek na insulinę (49).

i drugi dokładnie przebadany szczep probiotyczny to

Gatunek -Bifidobacterium animalis  Podgatunek subsp. lactis Szczep HN019™
  1. refluks, zgaga,wzdęcia

B. lactis HN019 łagodzi problemy jelitowe zgłaszane przez bardzo wielu pacjentów jak zgaga, reluks żołądkowo-przełykowy, zaparciem, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha już po 2 tygodniach stosowania (54-57).  dlatego , że usprawnia perystaltykę czyli skurcze mięśniówki przewodu pokarmowego

2. odporność

Suplementacja HN019  przez 3 tygodnie wykazała znaczną poprawę skuteczności żernej granulocytów i  komórek NK („natural killer cells”). Poprawa odporności  miała  długotrwały efekt, nawet po zaprzestaniu podawania probiotyków. Autorzy doszli do wniosku, że  B. lactis  HN019 wzmacnia funkcję odpornościową dwóch różnych typów leukocytów (58-61)

3. wchłanianie żelaza

624 dzieci w wieku 1-4 lat. zostało i losowo przydzielone do dwóch różnych grup. W pierwszej grupie podawano mleko wzbogacone CFU B. lactis HN019 i prebiotykiem (. Druga grupa otrzymała napój mleczny bez dodatków. Po 12 miesiącach, przeprowadzono badania krwi wraz z pomiarami masy ciała i wzrostu i porównano z tym co było  na początku.

dzieci, które spożywały synbiotyczne wzbogacone mleko, miały o 45% mniejsze prawdopodobieństwo niedokrwistości i niedoboru żelaza w porównaniu z placebo. Dzieci z grupy probiotyków miały też nieco  większy  przyrost masy ciała o 0,13 kg/rok (62).

5. biegunki

W Indiach na grupie 379 zdrowych dzieci (w wieku 2-5 lat), Trzy losowo przydzielone grupy dzieci otrzymały  Bifidobacterium lactis  HN019, lub placebo, przez okres 9 miesięcy. Ww porze deszczowej występowanie biegunki i w ogóle gorączki było statystycznie istotnie wyższe w grupie placebo (16,9%) w porównaniu z   B.  lactis  HN019 (63)

6. masa ciała, cholesterol, stany zapalne

Uczestnicy jednego z badań zostali podzieleni na dwie grupy: jedna grupa otrzymywała 80 ml sfermentowanego mleka z   B. lactis  HN019 przez 45 dni, druga grupa tylko mleko. Osoby w grupie B. lactis  HN019 wykazały znaczne zmniejszenie wskaźnika masy ciała, całkowitego cholesterolu i lipoprotein o cholesterolu LDL , co ważne -również obserwowano  spadek cytokin prozapalnych; TNFα i IL-6 (64)

7. zęby i dziąsła

Bifidobacterium animalis subsp lactis HN019 przylegają  do błony śluzowej jamy ustnej i tkanek zęba jako część biofilmu i konkurują z patogenami, utrudniając im rozwój. mowa tu o drobnoustrojach odpowiedzialnych za paradontozę.

ten szczep również  moduluje odpowiedź immunologiczną błony śluzowej jamy ustnej u pacjentów z zapaleniem przyzębia.

oprócz tego, zmniejsza gromadzenie się płytki nazębnej  i mniejsze krwawienie z dziąseł (w porównaniu z grupą kontroln)ą (65-69).

źródła

  1. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-dopuszczaniu-do-obrotu-suplementow-diety.html
  2. Airola K, Petman L, Mäkinen-Kiljunen S. Clustered sensitivity to fungi: anaphylactic reactions caused by ingestive allergy to yeasts. Ann Allergy Asthma Immunol. 2006 Sep;97(3):294-7. doi: 10.1016/S1081-1206(10)60792-2. PMID: 17042133.
  3. Kartal, O., Demirel, F., Baysan, A. et al. An unexpected allergic reaction with Saccharomyces boulardii: a case report. Clin Transl Allergy 4, P100 (2014).
  4. Hwang JB, Kang KJ, Kang YN, Kim AS. Probiotic gastrointestinal allergic reaction caused by Saccharomyces boulardii. Ann Allergy Asthma Immunol. 2009 Jul;103(1):87-8.
  5. Antoun M, Hattab Y, Akhrass FA, Hamilton LD. Uncommon Pathogen, Lactobacillus, Causing Infective Endocarditis: Case Report and Review. Case Rep Infect Dis. 2020;2020:8833948. Published 2020 Nov 5. doi:10.1155/2020/8833948
  6. Hammerman C, Bin-Nun A, Kaplan M. Safety of probiotics: comparison of two popular strains BMJ 2006; 333 :1006 doi:10.1136/bmj.39010.630799.BE
  7. Venugopalan V, Shriner KA, Wong-Beringer A Regulatory oversight and safety of probiotic use. Emerg Infect Dis. 2010 Nov; 16(11):1661-5.
  8. Hennequin C., Kauffmann-Lacroix C., Jobert A., Viard J.P., Ricour C., Jacquemin J.L., et al. (2000) Possible role of catheters in Saccharomyces boulardii fungemia. Eur J Clin Microbiol Infect Dis 19: 16–20
  9. Whelan K, Myers CE Safety of probiotics in patients receiving nutritional support: a systematic review of case reports, randomized controlled trials, and nonrandomized trials., Am J Clin Nutr. 2010 Mar; 91(3):687-703.
  10. Rannikko J, Holmberg V, Karppelin M, Arvola P, Huttunen R, Mattila E, et al. Fungemia and Other Fungal Infections Associated with Use of Saccharomyces boulardii Probiotic Supplements. Emerg Infect Dis. 2021;27(8):2043-2051.
  11. Castro-González JM, Castro P, Sandoval H, Castro-Sandoval D. Probiotic Lactobacilli Precautions. Front Microbiol. 2019;10:375. Published 2019 Mar 12. doi:10.3389/fmicb.2019.00375
  12. Luong ML, Sareyyupoglu B, Nguyen MH, Silveira FP, Shields RK, Potoski BA, Pasculle WA, Clancy CJ, Toyoda Y. Lactobacillus probiotic use in cardiothoracic transplant recipients: a link to invasive Lactobacillus infection? Transpl Infect Dis. 2010 Dec;12(6):561-4. doi: 10.1111/j.1399-3062.2010.00580.x. Epub 2010 Oct 7. PMID: 21040283.
  13. Mehta, A., Rangarajan, A. S., and Borate, U. (2013). A cautionary tale for probiotic use in hematopoietic SCT patients. Lactobacillus acidophilus sepsis in a patient with mantle cell lymphoma undergoing hematopoietic SCT. Bone Marrow Transplant. 48, 461–462. doi: 10.1038/bmt.2012.153
  14. Doern, C. D., Nguyen, S. T., Afolabi, F., and Burnham, C. A. (2014). Probiotic-associated aspiration pneumonia due to Lactobacillus rhamnosus. J. Clin. Microbiol. 52, 3124–3126. doi: 10.1128/JCM.01065-14
  15. Doron S, Snydman DR. Risk and safety of probiotics. Clin Infect Dis. 2015;60 Suppl 2(Suppl 2):S129-S134.
  16. Vahabnezhad E, Mochon AB, Wozniak LJ, Ziring DA. Lactobacillus bacteremia associated with probiotic use in a pediatric patient with ulcerative colitis. J Clin Gastroenterol 2013; 47:437–9.
  17. 57. Burkhardt O, Kohnlein T, Pletz M, et al. Saccharomyces boulardii induced sepsis: successful therapy with voriconazole after treatment failure with fluconazole. Scand J Infect Dis 2005; 37:69–72.
  18. Kunz AN, Noel JM, Fairchok MP. Two cases of Lactobacillus bacteremia during probiotic treatment of short gut syndrome. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004; 38:457–8.
  19. Lestin F, Pertschy A, Rimek D. Fungemia after oral treatment with Saccharomyces boulardii in a patient with multiple comorbidities. Dtsch Med Wochenschr 2003; 128:2531–3.
  20. Oggioni MR, Pozzi G, Valensin PE, et al. Recurrent septicemia in an immunocompromised patient due to probiotic strains of Bacillus subtilis. J Clin Microbiol 1998; 36:325–6.
  21. Ohishi A, Takahashi S, Ito Y, et al. Bifidobacterium septicemia associated with postoperative probiotic therapy in a neonate with omphalocele. J Pediatr 2010; 156:679–81.
  22.  Zein EF, Karaa S, Chemaly A, et al. Lactobacillus rhamnosus septicemia in a diabetic patient associated with probiotic use: a case report. Ann Biol Clin (Paris) 2008; 66:195–8.
  23. Mackay AD, Taylor MB, Kibbler CC, et al. Lactobacillus endocarditis caused by a probiotic organism. Clin Microbiol Infect 1999; 5:290–2.
  24. Presterl E, Kneifel W, Mayer HK, et al. Endocarditis by Lactobacillus rhamnosus due to yogurt ingestion? Scand J Infect Dis 2001; 33:710–4.
  25. Sanders ME, Akkermans LM, Haller D, Hammerman C, Heimbach J, Hörmannsperger G, Huys G, Levy DD, Lutgendorff F, Mack D, Phothirath P, Solano-Aguilar G, Vaughan E. Safety assessment of probiotics for human use. Gut Microbes. 2010 May-Jun;1(3):164-85.
  26. Sendil S, Shrimanker I, Mansoora Q, Goldman J, Nookala VK. Lactobacillus rhamnosus Bacteremia in an Immunocompromised Renal Transplant Patient. Cureus. 2020;12(2):e6887. Published 2020 Feb 5. doi:10.7759/cureus.6887
  27. Acute acalculous cholecystitis complicated with peritonitis caused by Lactobacillus plantarum. Tena D, Martinez NM, Losa C, Fernandez C, Medina MJ, Saez-Nieto JA. Diagn Microbiol Infect Dis. 2013;76:510–512.
  28. Lactobacillus bacteremia during a rapid increase in probiotic use of Lactobacillus rhamnosus GG in Finland. Salminen MK, Tynkkynen S, Rautelin H, et al. Clin Infect Dis. 2002;35:1155–1160.
  29. Clones of Lactobacillus casei and Torulopsis glabrata associated with recurrent abdominal wall abscess. Lu PL, Hsueh PR, Chen YC, Teng LJ, Chang SC, Luh KT. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10420704. J Formos Med Assoc. 1999;98:356–360.
  30. Lactobacillus bacteremia, clinical significance, and patient outcome, with special focus on probiotic L. rhamnosus GG. Salminen MK, Rautelin H, Tynkkynen S, et al. Clin Infect Dis. 2004;38:62–69
  31. Sherid, M., Samo, S., Sulaiman, S. et al. Liver abscess and bacteremia caused by lactobacillus: role of probiotics? Case report and review of the literature. BMC Gastroenterol 16, 138 (2016).
  32. Pararajasingam A., Uwagwu J. (2017). Lactobacillus: the not so friendly bacteria. BMJ Case Rep. 13:2017 10.1136/bcr-2016-218423
  33. Stavropoulou E, Bezirtzoglou E. Probiotics in Medicine: A Long Debate. Front Immunol. 2020;11:2192. Published 2020 Sep 25. doi:10.3389/fimmu.2020.02192
  34. C. Dani, C.C. Coviello, Corsini II, F. Arena, A. Antonelli, G.M. Rossolini Lactobacillus sepsis and probiotic therapy in newborns: two new cases and literature review AJP Rep, 6 (2016), pp.
  35. M. Brecht, A. Garg, K. Longstaff, C. Cooper, C. Andersen Lactobacillus sepsis following a laparotomy in a preterm infant: a note of caution Neonatology, 109 (2016), pp.
  36. Di Cerbo A, Palmieri B, Aponte M, Morales-Medina JC, Iannitti T. Mechanisms and therapeutic effectiveness of lactobacilli. J Clin Pathol. 2016;69(3):187-203.
  37. Chiang MC, Chen CL, Feng Y, Chen CC, Lien R, Chiu CH. Lactobacillus rhamnosus sepsis associated with probiotic therapy in an extremely preterm infant: Pathogenesis and a review for clinicians. J Microbiol Immunol Infect. 2020 Apr 3:S1684-1182(20)30089-X. doi: 10.1016/j.jmii.2020.03.029. Epub ahead of print. PMID: 32307246.
  38. https://www.optibacprobiotics.com/uk/professionals/probiotics-database/bifidobacterium/bifidobacterium-lactis/bifidobacterium-lactis-hn019
  39. Rousseaux C, Thuru X, Gelot A, Barnich N, Neut C, Dubuquoy L, Dubuquoy C, Merour E, Geboes K, Chamaillard M, Ouwehand A, Leyer G, Carcano D, Colombel JF, Ardid D, Desreumaux P. Lactobacillus acidophilus modulates intestinal pain and induces opioid and cannabinoid receptors. Nat Med. 2007 Jan;13(1):35-7. doi: 10.1038/nm1521. Epub 2006 Dec 10. PMID: 17159985.
  40. Ringel-Kulka T, Goldsmith JR, Carroll IM, et al. Lactobacillus acidophilus NCFM affects colonic mucosal opioid receptor expression in patients with functional abdominal pain – a randomised clinical study. Aliment Pharmacol Ther. 2014;40(2):200-207.
  41. Magro, D.O., De Oliveira, L.M., Bernasconi, I., De Souza Ruela, S., Credidio, L., Barcelos, I.K., Leal, R.F., Lourdes Setsuko Ayrizono, M., Fagundes, J.J., De B Teixeira, L., Ouwehand, A.C. and Coy, C.S., 2014. Effect of yogurt containing polydextrose, Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis HN019: a randomized, doubleblind, controlled study in chronic constipation. Nutrition Journal 13: 75.
  42. D’Souza B, Slack T, Wong SW, Lam F, Muhlmann M, Koestenbauer J, Dark J, Newstead G. Randomized controlled trial of probiotics after colonoscopy. ANZ J Surg. 2015 Epub ahead of print.
  43. Lyra A, Hillilä M, Huttunen T, et al. Irritable bowel syndrome symptom severity improves equally with probiotic and placebo. World J Gastroenterol. 2016;22(48):10631-10642. doi:10.3748/wjg.v22.i48.10631
  44. Wang H, Zhang Q, Niu Y, Zhang X, Lu R. Surface-layer protein from Lactobacillus acidophilus NCFM attenuates tumor necrosis factor-α-induced intestinal barrier dysfunction and inflammation. Int J Biol Macromol. 2019 Sep 1;136:27-34. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.06.041. Epub 2019 Jun 8. PMID: 31185242.
  45. Lili Fu, Yan Ning, Hongfei Zhao, Junfeng Fan, Bolin Zhang, „The In Vitro Adsorption Ability of Lactobacillus acidophilus NCFM to Benzo(a)pyrene in PM2.5”, Journal of Toxicology, vol. 2021, Article ID 6290524, 9 pages, 2021.
  46. C. V. Rao, M. E. Sanders, C. Indranie, B. Simi, and B. S. Reddy, “Prevention of colonic preneoplastic lesions by the probiotic Lactobacillus acidophilus NCFMTM in F344 rats,” International Journal of Oncology, vol. 14, no. 5, pp. 939–944, 1999.
  47. Azagra-Boronat I, Massot-Cladera M, Knipping K, et al. Strain-Specific Probiotic Properties of Bifidobacteria and Lactobacilli for the Prevention of Diarrhea Caused by Rotavirus in a Preclinical Model. Nutrients. 2020;12(2):498. Published 2020 Feb 15. doi:10.3390/nu12020498
  48. Sanders ME, Klaenhammer TR. Invited review: the scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic. Journal of dairy science. 2001;84(2):319–31.
  49. Andreasen AS, Larsen N, Pedersen-Skovsgaard T, Berg RM, Møller K, Svendsen KD, Jakobsen M, Pedersen BK. Effects of Lactobacillus acidophilus NCFM on insulin sensitivity and the systemic inflammatory response in human subjects. Br J Nutr. 2010 Dec;104(12):1831-8.
  50. Lahtinen, S.J. et al., (2012). ‘Probiotic cheese containing Lactobacillus rhamnosus HN001 and Lactobacillus acidophilus NCFM® modifies subpopulations of fecal lactobacilli and Clostridium difficile in the elderly’. Age (Dordr). 34(1):133-43.
  51. Faber S.E., (2003), ‘Comparison of probiotics with antibiotics to probiotics alone in treatment of diarrhea predominant IBS (D-IBS), alternating (A-IBS) and constipation (C-IBS) patients’, Gastroenterology, 124(4):A687-A688.
  52. Faber, S.M., (2000). ‘Treatment of abnormal gut flora improves symptoms in patients with irritable bowel syndrome’. American Journal of Gastroenterology, 95(9):2533.
  53. Hong, S.N. and Rhee, P.L. (2014). ‘Unravelling the ties between irritable bowel syndrome and intestinal microbiota’. World Journal of Gastroenterology, 20(10):2470-2481.
  54. Waller PA, Gopal PK, Leyer GJ, Ouwehand AC, Reifer C, Stewart ME, Miller LE. Dose-response effect of Bifidobacterium lactis HN019 on whole gut transit time and functional gastrointestinal symptoms in adults. Scand J Gastroenterol. 2011 Sep;46(9):1057-64. doi: 10.3109/00365521.2011.584895. Epub 2011 Jun 13. PMID: 21663486; PMCID: PMC3171707.
  55. Ibarra A, Latreille-Barbier M, Donazzolo Y, Pelletier X, Ouwehand AC. Effects of 28-day Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019 supplementation on colonic transit time and gastrointestinal symptoms in adults with functional constipation: A double-blind, randomized, placebo-controlled, and dose-ranging trial. Gut Microbes. 2018;9(3):236-251. doi:10.1080/19490976.2017.1412908
  56. Magro D et al. (2014). Effect of yogurt containing polydextrose, Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis HN019: a randomised, double-blind, controlled study in chronic constipation. Nutr J., 24;13:75.
  57. Miller L et al. (2016). Contemporary meta-analysis of short-term probiotic consumption on gastrointestinal transit. World Journal of Gastroenterology, 22(21):5122-5131.
  58. Miller LE, Lehtoranta L, Lehtinen MJ. The Effect of Bifidobacterium animalis ssp. lactis HN019 on Cellular Immune Function in Healthy Elderly Subjects: Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2017;9(3):191. Published 2017 Feb 24. doi:10.3390/nu9030191
  59. Gill H.S., Rutherfurd K.J., Cross M.L. Dietary probiotic supplementation enhances natural killer cell activity in the elderly: An investigation of age-related immunological changes. J. Clin. Immunol. 2001;21:264–271. doi: 10.1023/A:1010979225018.
  60. Gill H.S., Rutherfurd K.J., Cross M.L., Gopal P.K. Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic bifidobacterium lactis HN019. Am. J. Clin. Nutr. 2001;74:833–839.
  61. Chiang B.L., Sheih Y.H., Wang L.H., Liao C.K., Gill H.S. Enhancing immunity by dietary consumption of a probiotic lactic acid bacterium (Bifidobacterium lactis HN019): Optimization and definition of cellular immune responses. Eur. J. Clin. Nutr. 2000;54:849–855. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601093.
  62. Sazawal S. et al., (2010) (2). ‘Prebiotic and Probiotic Fortified Milk in Prevention of Morbidities among Children: Community-Based, Randomised, Double-Blind, Controlled Trial’. Belizan JM, ed. PLoS ONE. 2010; 5(8):e12164.
  63. Hemalatha R. et al., (2014). ‘A Community-based Randomised Double Blind Controlled Trial of Lactobacillus paracasei and Bifidobacterium lactis on Reducing Risk for Diarrhoea and Fever in Preschool Children in an Urban Slum in India’. European Journal of Nutrition & Food Safety 4(4): 325-341.
  64. Bernini L.J., et al., (2016). ‘Beneficial effects of Bifidobacterium lactis on lipid profile and cytokines in patients with metabolic syndrome: A randomised trial. Effects of probiotics on metabolic syndrome’. Nutrition 32(6):716-9.
  65. Invernici MM, Furlaneto FAC, Salvador SL, et al. Bifidobacterium animalis subsp lactis HN019 presents antimicrobial potential against periodontopathogens and modulates the immunological response of oral mucosa in periodontitis patients. PLoS One. 2020;15(9):e0238425. Published 2020 Sep 22. doi:10.1371/journal.pone.0238425
  66. Kuru BE, Laleman I, Yalnizoglu T, Kuru L, Teughels W (2017) The Influence of a Bifidobacterium animalis Probiotic on Gingival Health: A Randomized Controlled Clinical Trial. Journal of periodontology 88 (11):1115–1123. 10.1902/jop.2017.170213
  67.  
  68.  Ricoldi MST, Furlaneto FAC, Oliveira LFF, Teixeira GC, Pischiotini JP, Moreira ALG, et al. (2017) Effects of the probiotic Bifidobacterium animalis subsp. lactis on the non-surgical treatment of periodontitis. A histomorphometric, microtomographic and immunohistochemical study in rats. PloS one 12 (6):e0179946 10.1371/journal.pone.0179946
  69. Oliveira LF, Salvador SL, Silva PH, Furlaneto FA, Figueiredo L, Casarin R, et al. (2017) Benefits of Bifidobacterium animalis subsp. lactis Probiotic in Experimental Periodontitis. Journal of periodontology 88 (2):197–208. 10.1902/jop.2016.160217

.

Katarzyna

Katarzyna

Zostaw komentarz

Katarzyna Świątkowska

lekarz medycyny

Jestem absolwentką Akademii Medycznej w Gdańsku, mieszkam i prowadzę praktykę lekarską w pięknym mieście na Pomorzu Zachodnim.
Od lat staram się przekonywać swoich pacjentów i czytelników mojej strony, że dbałość o zdrowie nie polega na gonitwie za modnymi suplementami i magicznej wierze, że lekarz załatwi za nas wszystko.
Zależy mi niezwykle, by najnowsze doniesienia naukowe dotarły do jak najszerszego kręgu odbiorców. Przyznaję, że traktuję to jako moją misję życiową.