Podprawianie potraw mąką. Do podprawiania potraw służy mąka pszenna i ziemniaczana. Mąką ziemniaczaną podprawia się zupy, sosy i kisiele z owoców. Z mąki ziemniaczanej należy przygotować zawiesinę z małą ilością wody, wlać do wrzącego przecieru owocowego i mieszając zagotować. Mąką pszenną podprawia się zupy, sosy i jarzyny. Istnieje kilka rodzajów podpraw mąką pszenną, jak podprawa ze śmietany, mleka, zasmażka i podprawa zacierana. Ta ostatnia jest racjonalniejsza i lżej strawna od zasmażki, dlatego powinna być używana do potraw przeznaczonych dla dzieci i chorych. Mąki na podprawę, podobnie jak drobnych kasz, nie można wrzucać na dużą ilość wrzącego płynu, gdyż zbija się w grudy. Należy ją więc wymieszać z mniejszą ilością zimnego płynu (wywaru z zupy), wlać na wrzący wywar, mieszając zagotować i w wazie dopiero połączyć ze śmietaną lub mlekiem. Ten sposób podprawiania jest racjonalny ze względu na zachowanie wartości witaminowej podprawy.