Tort orzechowy
Ciasto: 10 jaj, 25 dag łuskanych orzechów włoskich, 20 dag cukru, 5 dag tartej słodkiej bułki (np. chatka), trochę masła i tartej bułki do smarowania i wysypania formy
Masa: 30 dag masła, 10 dag cukru pudru, 20 dag czekolady, 3 żółtka, cukier waniliowy, kieliszek rumu
Do dekoracji: 10 dag czekolady, łyżka cukru, trochę masła, orzechy, migdały i skórka pomarańczowa
Orzechy zemleć w maszynce do mięsa, żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian mielone orzechy, ubitą pianę i tartą bułkę. Wymieszać delikatnie, ale starannie. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec ok. 40 min. w temperaturze ok. 180°C. Masło ukręcić na puch, a potem ubić jeszcze sprężyną. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią, dodać do ubitego masła i stale ucierając wlać stopioną czekoladę i rum. Upieczony placek przeciąć na 3 poziome części (najlepiej przy pomocy naprężonej nitki); krążek spodni odwrócony do góry przeznaczyć na wierzch tortu. Krążki przełożyć masą, boki wyrównać, także posmarować masą i posypać posiekanymi orzechami. Na polewę stopić czekoladę, dodać cukier, trochę masła i łyżkę gorącej wody, starannie ukręcić. Dobrze ciepłą polewą polać powierzchnię tortu. Udekorować orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.