Produkcja oliwy
Oliwa z oliwek jest coraz bardziej doceniana w naszym kraju. Zarówno z powodów smakowych, jak i zdrowotnych. Niestety, w naszym klimacie nie jest możliwe uprawianie drzew oliwnych na taką skalę, aby miało to sens. Z tego właśnie względu cała oliwa z oliwek, jaka dostępna jest do kupienia w naszym kraju, pochodzi z importu.
Kolebką tradycji uprawy drzew oliwnych na naszym kontynencie jest oczywiście Grecja. Obecnie trudno jednak powiedzieć który producent spośród wszystkich krajów europejskich odznacza się najwyższą jakością produktów. Europa jest dostarczycielem aż 70% światowej produkcji oliwy. Krajem przodującym zaś jest Hiszpania – zajmuje pierwsze miejsce w produkcji oliwy z oliwek zarówno na naszym kontynencie, jak i na całym świecie.
To właśnie z Hiszpanii pochodzi dostrojona oliwa. Jest to produkt o jeszcze wyższych walorach, nie tylko smakowych, lecz przede wszystkim zdrowotnych. Oliwa taka jest dostrajana kierunkowo, aby wpływać na źródła konkretnych naszych przypadłości. Dlatego odznacza się aż tak wysoką skutecznością, o której zaświadczyć może wiele zadowolonych z niej osób.
Oliwa z oliwek a zdrowie
Oliwa z oliwek posiada bardzo szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Jest to niezwykle zdrowy tłuszcz, który z powodzeniem może zastąpić inne, mniej polecane odpowiedniki. Szczególnie polecana jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tak zwana extra virgin. Jest ona bogata w jedno-nasycone kwasy tłuszczowe.
W przeciwieństwie do wielo-nasyconych kwasów, których głównym źródłem są tłuszcze zwierzęce, te kwasy posiadają bardzo pozytywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Oliwa z oliwek polecana jest szczególnie dla osób borykających się z problemami układu krążenia oraz narażonych na ryzyko zawału oraz innych chorób serca. Zmniejsza ona ryzyko miażdżycy. Dzieje się to wszystko za sprawą obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Bez tłuszczy nasz organizm nie mógłby istnieć ani prawidłowo funkcjonować. Zadbajmy jednak o to, aby dostarczać mu możliwie najlepsze i najbardziej zdrowe tłuszcze. Przełoży się to z czasem na poprawę naszej kondycji oraz samopoczucia. W dłuższej zaś perspektywie przedłużymy naszą sprawność oraz długość życia. Wszystko to między innymi za sprawą oliwy z oliwek. Nie powinno więc nas dziwić, że antyczni grecy otaczali tę roślinę aż taką czcią.