PRZEJŚCIE NA DIETĘ STRUKTURALNĄ nie zawsze odbywa się całkowicie bezproblemowo. Szczególnie u osób, które od dawna odżywiały się wysokoenergetycznymi, przetworzonymi produktami, mogą wystąpić objawy wskazujące, że do trawienia i przyswajania zdrowych i naturalnych pokarmów trzeba będzie się przyzwyczaić. Zwykle kilka do kilkunastu dni trwa, zanim system trawienny zacznie radzić sobie z nieprzetworzonym pożywieniem. Zanim to nastąpi, mogą występować objawy niestrawności, wzdęcia, problemy z wypróżnieniami. Jednak są to objawy przejściowe. Aby złagodzić ich nasilenie, należy dokładnie gryźć
i przeżuwać pokarmy, jeść powoli i unikać popijania podczas jedzenia, aby stworzyć warunki do lepszego oddziaływania enzymów trawiennych na nieprzetworzony pokarm. Pomóc może także wypijanie bezpośrednio po jedzeniu naparu z dziurawca, rumianku lub mięty. Można stosować także tabletki z sylimaryną — przeciwutleniaczem, który ułatwi wątrobie dostosowanie się do zdrowej diety.
PODCZAS ODCHUDZANIA należy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów. Zalecane są zwłaszcza woda mineralna, zielona herbata i napar z ziela skrzypu polnego. Szczególnie powinny o tym pamiętać osoby, które obserwują u siebie skłonności do obrzęków twarzy, rąk i nóg. W takich sytuacjach często samo zwiększenie ilości płynów sprawia, że organizm łatwiej się oczyszcza, a skłonności do obrzęków ustępują.
ĆWICZENIA, które w największym stopniu trwale przyspieszają tempo przemiany materii, możemy wykonać bez wstawania z łóżka – powolne skłony, unoszenie nóg lob napinanie mięśni brzucha. Ich wpływ na sprawność procesów przemiany materii jest ogromny i dlatego warto ćwiczyć przy każdej nadarzającej się okazji. Jednak ćwiczenia, które najbardziej stymulują pracę wątroby, nerek, jelit, a więc narządów, których aktywność decyduje o tempie metabolizmu, najlepiej wykonywać profesjonalnie.