W OSTATNICH PIĘTNASTU LATACH XX WIEKU populacja ludzi otyłych zwiększyła się prawie dwukrotnie. Zastanawiając się nad przyczynami, analizowano różne powody tego stanu. Rozważano między innymi związek wzrostu rozpowszechnienia otyłości ze znacznym ograniczeniem palenia, jakie nastąpiło w tym samym okresie. Badania wykazały jednak, że rezygnacja z palenia papierosów powoduje wzrost masy ciała średnio o zaledwie trzy kilogramy, nie może więc tłumaczyć rozpowszechnienia otyłości, w której masa ciała często przekracza normę o piętnaście lub więcej kilogramów. Najwyraźniej powodem jest nieumiejętność dostosowania odżywiania do stylu życia i zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze.
PEŁNOZIARNISTY CHLEB zawiera 4,5 raza więcej niezwykle istotnego dla tkanki łącznej wapnia niż bułka. Jeśli w ciągu dnia zjadasz kilka kromek pieczywa, to będą to ilości bardzo znaczące w zaspokajaniu dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.
RYZ BRĄZOWY polecany jest osobom na diecie odchudzającej i ze skłonnością do cukrzycy, ponieważ zawarte w nim cukry są powoli uwalniane do krwi, co zapobiega gwałtownemu wydzielaniu insuliny i napadom „wilczego głodu”. Ryż nie zawiera glutenu, a także jest najmniej uczulającym ze wszystkich ziaren zbóż.