Właściwa dieta ma też ogromne znaczenie przy leczeniu ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki, w napadowej hipoglikemii samorodnej oraz i torbielowatości trzustki.
Warto dodatkowo wiedzieć, że przy ostrym zapaleniu trzustki początkowo obowiązuje głodówka przez 2—3 dni, a następnie, w miarę poprawy podaje się płyny doustnie (w okresie głodówki konieczne jest podawanie płynów parentelarnie wg zaleceń i pod ścisłą kontrolą lekarską — przeważnie 5% glukoza lub fruktoza, sól fizjologiczna, płyny wieloelektrolitowe z równoczesnym odsysaniem przez sondę treści żołądkowej, co zapobiega wymiotom i pośrednio hamuje wydzielanie trzustki).
Tabela. Zestawienie pokarmów dozwolonych i przeciwwskazanych w chorobach trzustki
Pokarmy | Dozwolone | Przeciwwskazane |
Napoje | Słaba herbata, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, woda z sokami owocowymi, wody mineralne alkaliczne, napary z rumianku, mięty, głogu | Mocna herbata, kawa prawdziwa, czekolada, kakao, wody mineralne gazowane, napoje alkoholowe pod każdą postacią (wódki, wina, piwo) |
Mleko, nabiał | Mleko zbierane, kwaśne mleko, kefir, słodka 20°/o śmietanka, maślanka, biały ser, twarożek, białka jaj, niewielkie ilości jaj do potraw, bita piana z białek jaj | Pełne mleko, kwaśna śmietana, tłuste fermentowane sery, sery topione, jaja na twardo, sadzone, w majonezie |
Produkty mączne — pieczywo | Pieczywo pszenne czerstwe, bułki, pieczywo półcukiernicze, sucharki, grzanki, tosty, herbatniki, bezy, kasza manna, krakowska, perłowa, grysik | Świeży chleb, chleb razowy, Graham, ciastka, torty, pączki, faworki, naleśniki, placki smażone, kasza gryczana (ewentualnie przecierana) |
Warzywa | Ziemniaki, marchew, pure, buraczki bez octu, szpinak, główki szparagów, przecier z pomidorów, delikatne liście sałaty | Ogórki, rzodkiewki, selery, korniszony, grzyby, surowe warzywa {surówki), groch, fasola, bób, soczewica, kapusta, brukiew, cebula |
Owoce | Owoce w postaci musów, kompotów (w razie potrzeby przecieranych), soki owocowe z pomarańcz, cytryn, jabłek, winogron, miazga bananów, pieczone jabłka | Wszelkie owoce niedojrzałe, suszone, agrest, orzechy, migdały, gruszki |
Pokarmy | Dozwolone | Przeciwwskazane |
Tłuszcze | Masło, oliwa, nieco oleju sojowego, słonecznikowego, kukurydzianego, słodka śmietanka, nieco żółtka jaj do potraw | Margaryna, ceres |
Przyprawy | Cukier, sól, wanilia, koperek, kminek, sok cytryn, pomidorów, kwasek mlekowy, cytrynowy | Ostre przyprawy — ocet, musztarda, curry, papryka, pieprz, liście laurowe |
Desery | Galaretki na żelatynie z dodatkiem soków owocowych, kisiele, musy, bezy, sucharki, kompoty, miód | Torty, ciastka cukiernicze, pączki, faworki, czekolada, chałwa, lody, karmel |