Kalafior – Szparagi – Ogórki

Kalafior jest bardzo delikatnym i wartościowym warzywem. Najbardziej cenione są kalafiory o różach białych lub jasnokremowych ścisłych, o równej powierzchni.

Róże kalafiora mogą ważyć od 0,25 kg do ok. 2 kg. Wczesne odmiany wytwarzają zwykle róże mniejsze niż odmiany późne.

Kalafior jest zasadotwórczy ( + 5). Surowy jest o wiele bardziej wartościowy niż gotowany, bo zawiera około 35— 90 mg witaminy C (na obwodzie róży mniej, a w środku i w głąbie więcej), a z innych witamin: A — 50 j.mn., B1 — 150 ng, B2 — 125 ng, PP — 0,6 ng oraz 40 mg wapnia, 130 mg fosforu, 1 mg żelaza, 17 mg magnezu.

Tabela Skład chemiczny kalafiora

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 90,0 — 93,0 g Cynk 0,23 g
Białko 2,0 — 2,72 g Fosfor 30,0 —72,0 mg
Tłuszcz 0,20— 0,31 g Fluor 12,0 ng
Cukrowce 3,0 — 4,60 g Chlor 29,0 mg
Błonnik 0,91 g Jod 0,12 ng
Karoteny 0,018— 0,054 mg
Związki nieorganiczne 0,80— 0,83 g Witamina K 3,2 — 4,0 mg
Sód 10,0 — 24,0 mg Witamina B1 0,05 — 0,15 mg
Potas 313,0 —350,0 mg Witamina B2 0,07 — 0,13 mg
Magnez 17,0 mg
Wapń 17,0 — 22,0 mg Kwas nikotynowy 0,53 — 0,75 mg
Mangan 0,17 mg
Żelazo 0,30— 1,10 mg Kwas pantotenowy 0,83 — 1,19 mg
Miedź 0,14 mg Witamina B6 0,15 — 0,30 mg
Witamina C 65,0 —73,0 mg

Szparagi.

Szparagi cenione są ze względu na własności smakowe oraz sporą zawartość witaminy A (800 j. mn.) i C (35 mg%). Posiadają jednak sporo puryn, co wyklucza wyższe ich spożycie (niekorzystne dla nerek).

Tabela. Skład chemiczny szparagów

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 93,0 — 94,0 g Cynk 0,2 — 0,8 mg
Białko 1,5 — 2,2 g Fosfor 35,0 —62,0 mg
Tłuszcz 0,1 — 0,2 g Fluor 0,048 mg
Cukrowce 2,0 — 3,2 g Chlor 53,0 mg
Błonnik 0,63— 1,20 g Jod 4,2 —10,0ng
Witamina B1 0,025— 0,20 mg
Związki nieorganiczne 0,54— 0,80 g Witamina B2 0,07 — 0,19 mg
Sód 2,0 — 5,0 mg
Potas 187,0 —280,0 mg Kwas nikotynowy 0,6 — 1,4 mg
Magnez 19,0 — 22,0 mg
Wapń 20,0 — 22,0 mg Kwas pantotenowy 0,60 — 0,64 mg
Mangan 0,25— 0,30 mg Witamina B6 0,051— 0,088 mg
Żelazo 0,9 — 1,1 mg Kwas foliowy 0,058— 0,12 mg
Miedź 0,14— 0,16 mg Witamina C 5,0 —33,0 mg

Ogórki

Ogórki mają bardzo niewielką wartość odżywcza. Świeże są dość trudno strawne. Wadą podstawową ogórka jest to że posiada bardzo aktywną askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C.  Dlatego do innych owoców i warzyw należy dodawać ogórki w ostatniej chwili lub spożywać osobno, a nie np. na kanapce, na, czy pod pomidorem. Kiszone ogórki są wartościowsze o cały zestaw produktów działania mikroorganizmów.

Tabela. Skład chemiczny ogórków

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 96,1 — 97,3 g Fluor 0,02 mg
Białko 0,5— 0,8 g Chlor 37,0 mg
Tłuszcz 0,05— 0,3 g Jod 2,5 ng
Cukrowce 1,0— 2,2 g Karoteny 0,12 —0,29 mg
Błonnik 0,3 — 0,6 g Witamina B1 0,005—0,030 mg
Związki nieorganiczne  0,4 — 0,88 g Witamina B2 0,015—G,05 mg
Sód 5,0 — 13,0 mg Kwas nikotynowy 0,12 —0,21 mg
Potas 67,0 —200,0 mg
Magnez 8,0 mg Kwas pantotenowy 0,18 —0,30 mg
Wapń 10,0 — 20,0 mg Witamina B6 0,024—0,043 mg
Mangan 0,15 mg Biotyna 0,9 ng
Żelazo 0,5 mg Kwas foliowy 1,1 ng
Miedź 0,09 mg Witamina B12 0,04 ng
Cynk 0,16 mg Witamina C 2,0 —12,0 ng
Fosfor 17,6 — 30,0 mg Kwas szczawiowy 25,0 mg