Dieta w chorobach wątroby

Dieta w chorobach wątroby.

Dla ułatwienia wyboru pokarmów podajemy tabelkę. Odnosi się ona do ogólnych wskazań przy chorobach wątroby, a szczególnie wirusowego zapalenia wątroby.

Tabela. Pokarmy dozwolone i zabronione po przeminięciu ostrych objawów wirusowego zapalenia wątroby

Grupaproduktów Produkty i potrawy dozwolone Produkty i potrawy zabronione
Napoje Lekka herbata i kawa zbożowa z mlekiem, mleko zbierane, soki owocowe i jarzynowe Kakao, kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, wszystkie napoje alkoholowe
Pieczywo Pieczywo białe czerstwe, sucharki, biszkopty Pieczywo z mąki razowej, każde pieczywo świeże
Zupy Zupy z warzyw dozwolonych, zupy owocowe zaprawiane masłem lub słodką śmietanką Mocne, tłuste rosoły, zupy na wywarach, zupy zaprawiane zasmażką i kwaśną śmietaną
Produkty zbożowe i strączkowe Kasze rozklejane lub gotowane na sypko, wypieczone, z owocami, cienki makaron, lane kluseczki, budyń z kaszy Kluski kładzione, łazanki itp., fasola i groch w każdej postaci
Sery, jaja 1 jajko na miękko, twaróg, ser biały Jaja w większej ilości, sery fermentowane
Jarzyny Większość warzyw w postaci puree (ziemniaki, marchew, dynia, buraki, szpinak, groszek zielony cukrowy), sałata zielona Wszystkie odmiany kapusty, cebula, ogórki, szczypior, rzodkiew
Owoce Wszystkie rodzaje owoców w postaci soków, przecierów owocowych, przetartego kompotu Surowe owoce w całości
Desery Musy owocowe, kisiele owocowe, kompoty, kremy owocowe i śmietankowe Lody, torty, ciasta kruche i drożdżowe, pączki, faworki
Cukry i słodycze Cukier, cukier mleczny, glukoza, miód, dżemy i syropy owocowe Czekolada, cukierki czekoladowe napełnione alkoholem
Przyprawy Sól, kminek, koperek, sok z cytryn, pomidorów, kwasek mlekowy Ocet, pieprz, imbir, papryka, musztarda, ziele angielskie, listki laurowe

 

Należy podkreślić, że podawanie niewielkich ilości jaj w potrawach, a nawet na miękko (poza pierwszym okresem choroby) jest dozwolone. Niesłuszny jest pogląd, że jajka są szkodliwe w stanach żółtaczkowych. Tak jest rzeczywiście w chorobach pęcherzyka żółciowego, ale nie chorobach miąższu wątroby.

Po około 3 tygodniach dietę możemy stopniowo wzbogacać w niektóre sosy jak: mleczny, koperkowy, pomidorowy, surówki z marchwi, jabłek, pomidorów, delikatnych liści sałaty z dodatkiem oliwy, cukru i soku z cytryn. Następnie możemy podawać surowe, dobrze dojrzałe owoce jak: jabłka, śliwki, poziomki, czarne jagody, a jeszcze później dobrze oczyszczone oleje roślinne.

Panuje przekonanie, że taka dieta winna być stosowana przez okres do 1 roku.

Przy marskości wątroby często stosowana jest dieta tzw. nisko sodowa polegająca na maksymalnym ograniczeniu podawania soli kuchennej. Dieta ta jednakże musi być stosowana pod ścisłą kontrolą lekarza, gdyż istnieją przeciwwskazania przy upośledzeniu czynności nerek.