Dieta w chorobach wątroby.
Dla ułatwienia wyboru pokarmów podajemy tabelkę. Odnosi się ona do ogólnych wskazań przy chorobach wątroby, a szczególnie wirusowego zapalenia wątroby.
Tabela. Pokarmy dozwolone i zabronione po przeminięciu ostrych objawów wirusowego zapalenia wątroby
Grupaproduktów | Produkty i potrawy dozwolone | Produkty i potrawy zabronione |
Napoje | Lekka herbata i kawa zbożowa z mlekiem, mleko zbierane, soki owocowe i jarzynowe | Kakao, kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, wszystkie napoje alkoholowe |
Pieczywo | Pieczywo białe czerstwe, sucharki, biszkopty | Pieczywo z mąki razowej, każde pieczywo świeże |
Zupy | Zupy z warzyw dozwolonych, zupy owocowe zaprawiane masłem lub słodką śmietanką | Mocne, tłuste rosoły, zupy na wywarach, zupy zaprawiane zasmażką i kwaśną śmietaną |
Produkty zbożowe i strączkowe | Kasze rozklejane lub gotowane na sypko, wypieczone, z owocami, cienki makaron, lane kluseczki, budyń z kaszy | Kluski kładzione, łazanki itp., fasola i groch w każdej postaci |
Sery, jaja | 1 jajko na miękko, twaróg, ser biały | Jaja w większej ilości, sery fermentowane |
Jarzyny | Większość warzyw w postaci puree (ziemniaki, marchew, dynia, buraki, szpinak, groszek zielony cukrowy), sałata zielona | Wszystkie odmiany kapusty, cebula, ogórki, szczypior, rzodkiew |
Owoce | Wszystkie rodzaje owoców w postaci soków, przecierów owocowych, przetartego kompotu | Surowe owoce w całości |
Desery | Musy owocowe, kisiele owocowe, kompoty, kremy owocowe i śmietankowe | Lody, torty, ciasta kruche i drożdżowe, pączki, faworki |
Cukry i słodycze | Cukier, cukier mleczny, glukoza, miód, dżemy i syropy owocowe | Czekolada, cukierki czekoladowe napełnione alkoholem |
Przyprawy | Sól, kminek, koperek, sok z cytryn, pomidorów, kwasek mlekowy | Ocet, pieprz, imbir, papryka, musztarda, ziele angielskie, listki laurowe |
Należy podkreślić, że podawanie niewielkich ilości jaj w potrawach, a nawet na miękko (poza pierwszym okresem choroby) jest dozwolone. Niesłuszny jest pogląd, że jajka są szkodliwe w stanach żółtaczkowych. Tak jest rzeczywiście w chorobach pęcherzyka żółciowego, ale nie chorobach miąższu wątroby.
Po około 3 tygodniach dietę możemy stopniowo wzbogacać w niektóre sosy jak: mleczny, koperkowy, pomidorowy, surówki z marchwi, jabłek, pomidorów, delikatnych liści sałaty z dodatkiem oliwy, cukru i soku z cytryn. Następnie możemy podawać surowe, dobrze dojrzałe owoce jak: jabłka, śliwki, poziomki, czarne jagody, a jeszcze później dobrze oczyszczone oleje roślinne.
Panuje przekonanie, że taka dieta winna być stosowana przez okres do 1 roku.
Przy marskości wątroby często stosowana jest dieta tzw. nisko sodowa polegająca na maksymalnym ograniczeniu podawania soli kuchennej. Dieta ta jednakże musi być stosowana pod ścisłą kontrolą lekarza, gdyż istnieją przeciwwskazania przy upośledzeniu czynności nerek.