Dieta w chorobach nerek i dróg moczowych
Postępowanie dietetyczne odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób nerek, a często decyduje o życiu pacjenta (np. przy ostrym rozlanym zapaleniu kłębków nerkowych). Praktycznie przy tej grupie chorób dieta winna być ustalona indywidualnie przez lekarza i dietetyka. Nasze uwagi dotyczące żywienia się wegetarian przy tych schorzeniach mają charakter jedynie naprowadzający i orientacyjny.
W chorobach nerek najważniejsze z punktu widzenia dietetycznego jest odpowiednie podawanie płynów, soli kuchennej, potasu, białka, a w mniejszej mierze tłuszczów i przypraw.
Płyny ograniczamy w ostrym kłębkowym zapaleniu nerek, w tzw. zespołach tarczycowych, w miażdżycy nerek, podczas zakwaszania lub podawania antybiotyków, w czasie leczenia zapaleń bakteryjnych dróg moczowych.
Obficie podajemy płyny w kamicy nerkowej, w mocznicy prawdziwej (po konsultacji z lekarzem, bo nie przy wszystkich postaciach tej choroby). Warto podkreślić, że do płynów podawanych w tym przypadku nie należy zaliczać mleka, które zawiera sporo białka i soli kuchennej oraz fosforanów, nie jest więc odpowiednie w tych warunkach. Nie należy też podawać (z wyjątkiem kamicy) wód mineralnych ani napojów gazowanych, czy napojów alkoholowych.
Najważniejszą rolę w leczeniu dietetycznym przy tym typie schorzeń odgrywają diety niskosodowa i niskobiałkowa, ale muszą być one „ustawione” przez lekarza. Ograniczymy się więc tylko do podania orientacyjnych zawartości sodu w najczęściej stosowanych przyprawach, których używa się w tych dietach w nieco większych ilościach niż normalnie, gdyż dieta bez soli nieodpowiednio przyprawiona nie jest przez dłuższy czas tolerowana. Zawartość sodu w przyprawach roślinnych jest zwykle niska i wynosi wg dostępnych źródeł:
anyż 0,013% sodu selery 0,14% sodu
cynamon 0,021% sodu czosnek 0,022% sodu
majeranek 0,032% sodu pieprz 0,019% sodu
szafran 0,024% sodu tymianek 0,043% sodu
wanilia 0,018% sodu papryka 0,071% sodu
Do pieczenia chleba można używać w diecie niskosodowej tylko następujących proszków: dwuwęglan potasu, kwas winowy, dwuwinian potasowy.
W tabeli podano pokarmy dozwolone i przeciwwskazane dla chorych na przewlekłe zapalenie nerek.
Pokarmy dozwolone i przeciwwskazane przy przewlekłym zapaleniu nerek
Pokarmy | Dozwolone | Przeciwwskazane |
Napoje | Mleko, herbata, kawa zbożowa i lekka prawdziwa, woda z sokami owocowymi, woda sodowa | Alkohol pod każdą postacią, wody mineralne bogate w NaCl, mocna kawa |
Pieczywo i produkty zbożowe | Wszelkie pieczywo niezbyt słone. Nieraz trzeba wyłączyć pieczywo razowe. Bułki, pieczywo pół-cukiernicze, sucharki, grzanki, biszkopty. Wszelkie rodzaje kasz, makarony, lane kluseczki | Solanki, słone obwarzanki, pieczywo na proszkach. Unikać potraw smażonych |
Mleko i nabiał | Mleko pełne i odtłuszczone, słodka śmietanka, ser twarogowy, jajka na miękko, do kluseczek, omletów, masło mało solone | Masło silnie solone, margaryna, bryndza, sery słone, fermentowane |
Warzywa | Wszystkie rodzaje warzyw świeżych, warzywa kapustne i strączkowe w ograniczonej ilości | Konserwy warzywne, kiszona kapusta, solone ogórki, pikle, korniszony |
Owoce | Wszystkie owoce dojrzałe w postaci surowej i jako kompoty. Musy, przeciery, zupy owocowe | Owoce niedojrzałe, owoce suszone |
Desery | Owoce, kompoty, przeciery owocowe, musy, galaretki, kisiele, budynie, miód, konfitury, mleczko waniliowe, karmelowe | Cukierki czekoladowe z alkoholem, tłuste torty |
Pokarmy | Dozwolone | Przeciwwskazane |
Przyprawy | Sól w ograniczonej ilości (5—8 g/24 godz.), koperek, kminek, anyż, sok z cytryn, pomidorów, świeżych ogórków, wanilia, cynamon, kwasek cytrynowy i mlekowy | Musztarda, pieprz, ocet, gorczyca, papryka, curry |
Wegetarianie chorzy na kamicę szczawianową winni pamiętać, że z ich diety należy całkowicie usunąć pieprz, szpinak, szczaw, rabarbar, a szczególnie kakao, herbatę, czekoladę. Dla łatwiejszego zapoznania się z wartością kwasu szczawiowego w produktach wegetariańskich podano tę zawartość w niektórych z nich: (% zawartości kwasu szczawiowego)
kakao 4,5% marchew 0,4%
herbata 3,7% ziemniaki 0,4%
pieprz 3,2% suchy groch 0,3%
szpinak 3,2% zielony groch 0,2%
szczaw 3,0% śliwki 0,l%
rabarbar 2,4% pomidory 0,05%
suszone figi 1,0% ogórki 0,5%
Należy jednak pamiętać, że kwas szczawiowy powstaje również endogennie. Np. nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do wytwarzania się kwasu szczawiowego nawet u zdrowego osobnika. Nie wystarczy więc samo wyłączenie pokarmów zawierających szczawiany. Kwas szczawiowy wydziela się w moczu w postaci soli wapniowych, dlatego należy unikać nadmiaru wapnia w pokarmach. Przy kamicy nerkowej zalecane jest spożywanie pokarmów bogatych w ryboflawinę i tiaminę (witamina Bi i B2), które biorą udział w przemianie cukrów w ustroju. Cukrowce, zwłaszcza jedno- i dwu-cukry, winny być w diecie chorego na kamicę nerkową wyraźnie ograniczone (miód, cukier, dżemy itp.).