Boćwina – Szpinak – Rzodkiewka

Boćwina

Jest to roślina stosunkowo mało w Polsce znana i spożywana. Często też gospodynie mylą boćwinę z botwiną, czyli pędami młodych liści buraków ćwikłowych. Boćwina — to burak liściowy nie tworzący korzeni spichrzowych. Częścią użytkową są liście i łodygi (ogonki liściowe). Łodygi spożywa się jak szparagi, a liście jak szpinak, sałatę itp. Warto wiedzieć, że boćwinę spożywano znacznie wcześniej niż buraka korzeniowego. Liście boćwiny są koloru ciemnozielonego lub srebrzysto zielone do żółtozielonych. Zawierają bogactwo składników mineralnych i witamin, w tym witaminę E. Zasługują na znacznie szersze stosowanie w diecie wegetariańskiej.

Tabela Skład chemiczny boćwiny

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 91,0 — 94,0 g Żelazo 2,5 — 3,0 mg
Białko 1,4 — 2,6 g Fosfor 36,0 —45,0 mg
Tłuszcz 0,10— 0,42 g Karoteny 1,20— 6,0 mg
Cukrowce 2,83— 4,0 g Witamina B1 0,06— 0,17 mg
Błonnik 0,75— 0,90 g Witamina B2 0,07— 0,25 mg
Związkinieorganiczne 0,2 — 2,2 g Kwasnikotynowy 0,40— 1,00 mg
Sód 84,0 —100,0 mg
Potas 349,0 —400,0 mg Kwas pantotenowy 0,15— 0,19 mg
Wapń 100,0 —105,0 mg Kwas foliowy 29,0 —31,3 ng
Witamina C 39,0 mg

Szpinak

Szpinak jest łatwy w uprawie, ma krótki okres wegetacji i jest wytrzymały na niskie temperatury. Uprawiany jest kilkakrotnie w ciągu roku i dlatego jest dostępny do spożywania w stanie świeżym od wczesnej wiosny do października, a nawet grudnia.

Szpinak posiada wyjątkowo dużo żelaza, magnezu i witaminy A, bardzo dużo witaminy B1, B2, PP i sporo witaminy C (20—50 mg). Działa krwiotwórczo. Ma tylko jedną ale poważną wadę, mianowicie zawiera dużo kwasu szczawiowego.

Tabela Skład chemiczny szpinaku

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 88,9 — 93,3 g Fosfor 46,0 — 70,0 mg
Białko 2,0 — 3,0 g Fluor 0,044— 0,64 mg
Tłuszcz 0,2 — 0,41 g Chlor 30,0 —120,0 mg
Cukrowce 0,5 — 2,7 g Jod 20,1 ng
Błonnik 0,5 — 0,8 g Karoteny 4,4 — 5,3 mg
Witamina E 0,2 — 6,0 mg
Związki nieorganiczne 1,38— 1,87 g Witamina K 0,04 — 3,0 mg
Sód 25,0 — 80,0 mg Witamina B1 0,050— 0,14 mg
Potas 583,0 —742,0 mg Witamina B2 0,19 — 0,30 mg
Magnez 38,0 — 86,0 mg
Wapń 81,0 —130,0 mg Kwas nikotynowy 0,50 — 0,72 mg
Mangan 0,5 — 2,0 mg
Żelazo 2,8 — 10,3 mg Kwas pantotenowy 0,31 — 0,32 mg
Kobalt 5,0 — 13,0 ng Witamina B6 0,18 — 0,31 mg
Miedź 0,2 — 0,5 mg Biotyna 0,007 mg
Cynk 0,3 — 0,9 mg Witamina C 20,0 — 70,0 mg
Kwas szczawiowy 0,12 — 0,77 g

Rzodkiewka

Rzodkiewka zawiera po trochu różnych witamin: C (22—55 mg), PP, B1, B2, A oraz składniki mineralne nieomal w komplecie: Na, Ca, S, Fe, Mg, Cu, P, Cl. Bardzo dobrze wpływa na ukrwienie organizmu, a szczególnie mózgu. Poleca się rzodkiewki w diecie ma reumatyków i nerkowców oraz odchudzającym się.

Tabela Skład chemiczny rzodkiewek

Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej Składniki Zawartość w 100 g części jadalnej
Woda 93,3 — 95,0 g Fosfor 21,3 —31,0 mg
Białko 0,84— 1,2 g Fluor 0,06 — 0,08 mg
Tłuszcz 0,1 — 0,2 g Chlor 44,0 mg
Cukrowce 1,85— 4,0 g Jod 8,0 ng
Karoteny 0,012— 0,030 mg
Związki nieorganiczne 0,79— 1,0 g Witamina B1 0,018— 0,050 mg
Sód 9,0 — 25,0 mg Witamina B2 0,020— 0,053 mg
Potas 250,0 —260,0 mg
Magnez 8,0 mg Kwas nikotynowy 0,20 — 0,30 mg
Wapń 30,0 — 37,0 mg
Mangan 0,05— 0,20 mg Kwas pantotenowy 0,18 — 0,19 mg
Żelazo 1,0 — 2,0 mg Witamina B6 0,045— 0,077 mg
Miedź 0,15— 0,16 mg Witamina C 22,0 —50,0 mg
Cynk 0,16 mg Kwascytrynowy 0,2 g