Kalarepę jadamy jako młodą roślinę, najlepiej wraz ze zdrowymi liśćmi, bo dopiero wtedy mamy naprawdę bogactwo składników odżywczych. I tak „jabłka” kalarepy mają ślady witaminy A, a liście— 10 000 j.mn. i odpowiednio witaminy B1 — 60 i 60 ng, witaminy B2 — 60 i 50 ng, witaminy C — 30 i 50 mg, witaminy PP — 0,5 i 136 ng, witaminy E — 0 i 2 ng, wapnia — 40 i 300 mg, fosforu — 120 i 320 mg, magnezu — 15 i 75 mg.
Tabela Skład chemiczny kalarepy
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 90,0 — 92,7 g | Fosfor | 44,2 —55,0 mg |
Białko | 1,6- 2,3 g | Chlor | 57,0 mg |
Tłuszcz | 0,10 g | Jod | 1,4 ng |
Cukrowce | 3,9 — 5,6 g | Karoteny | 0,15 — 0,45 mg |
Błonnik | 0,98— 1,26 g | Witamina B1 | 0,022— 0,070 mg |
Witamina B2 | 0,039— 0,05 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,89— 1,00 g | ||
Sód | 3,0 — 32,0 mg | Kwas pantotenowy | 0,1 mg |
Potas | 340,0 —500,0 mg | ||
Magnez | 48,0 mg | Kwas nikotynowy | 1,04 — 2,62 mg |
Wapń | 46,0 — 90,0 mg | Witamina B6 | 0,097— 0,12 mg |
Mangan | 0,11 mg | Kwas foliowy | 0,0083—0,010 mg |
Żelazo | 0,6 — 1,2 mg | Witamina C | 28,0 —61,00 mg |
Miedź | 0,14 mg | Kwas
szczawiowy |
7,0 —31,0 mg |
Hyzop lekarski — w czerwcu i sierpniu ścina się łodygi wraz z liśćmi i pączkami kwiatowymi tuż przed kwitnięciem Hyzop ma miły zapach i słodkawy smak. Używamy go w stanie świeżym lub suszonym (drobno posiekane listki) do ziemniaków gotowanych i smażonych, do sałatek i surówek wielowarzywnych dość oszczędnie, by nie zdominował smaku potrawy.
W ziołolecznictwie hyzop ma znacznie większe zastosowanie np. przy nadmiernej potliwości (napary), zapaleniu migdałków, dziąseł, śluzówki (napary wraz z szałwią).
Skorzonera często nazywana jest czarnymi korzonkami. W medycynie ludowej nazywa się ją „wężymordem”, a to ze względu na przypisywane temu warzywu własności leku przeciw jadowi żmiji.
Skorzonera była używana jako lekarstwo przeciw jadowi żmiji na długo przed wynalezieniem szczepionki.
Jest bardzo smaczna i na całym świecie obserwuje się wyraźny wzrost spożycia tego warzywa.
Skorzonera ma około 18% cukrowców, sporo soli mineralnych, szczególnie żelaza i fosforu. Zawiera też cenną witaminę E do 6 mg.
W wielu krajach np. Francji; oprócz korzenia zjadane są młode liście. Skorzonera nie jest wrażliwa na zimno, rośnie w niskiej temperaturze i dobrze zimuje w gruncie. Jest zatem dostępna przez cały rok, co jest wielką jej zaletą.
Tabela. Skład chemiczny skorzonery
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 77,5 — 80,0 g | Żelazo | 1,5 — 5,0 mg |
Białko | 1,00— 2,51 g | Fosfor | 50,0 —105,0 mg |
Tłuszcz | 0,23— 0,50 g | Chlor | 31,0 mg |
Cukrowce | 16,3 g | Karoteny | 0,019— 0,020 mg |
Błonnik | 2,27— 2,30 g | Witamina E | 6,0 mg |
Witamina B1 | 0,070— 0,15 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,99 g | Witamina B2 | 0,020— 0,050 mg |
Sód | 5,0 mg | ||
Potas | 240,0 —400,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,30 — 0,40 mg |
Magnez | 23,0 mg | Witamina C | 3,0 — 5,0 mg |
Wapń | 46,0 — 60,0 mg |