Fasola
Wartość kaloryczna fasoli jest bardzo duża, podobna jak mięsa (300—350 kcal). Fasola posiada w swoim składzie wiele białka, bo około 20—22 g (wołowina 12,5 g). Witamin zawiera niewiele, jedynie witaminy B1 posiada najwięcej ze wszystkich warzyw. Najważniejsze jest jednak to, że fasola posiada bogactwo cennych związków mineralnych: fosfor (na rozum), potas (na jędrność skóry) , magnez (na włosy i niedokrwistość), wapń ,(na zdrowe zęby i kości), żelazo (na anemie i niedokrwistość). Ma też związki siarki (na włosy i paznokcie). Ludzie zdrowi ciężko pracujący fizycznie i umysłowo będący w ciągłym ruchu, studenci powinni często jadać fasole.
Z fasoli można robić nieomal wszystko od zupy do tortów. Warto też wspomnieć, że fasola strączkowa jest bogatym źródłem witaminy PP i, że można śmiało polecać ją otyłym, bo w 100 g strączków dostarcza zaledwie 40 kcal. Fasolkę w strączkach najlepiej byłoby jadać razem z wodą w której się gotuje, bo przechodzą do niej rozpuszczalne witaminy z grupy B i witamina C oraz niektóre (szczególnie w wodzie osolonej) białka. Dlatego fasolkę należy solić bezpośrednio przed podaniem. Fasoli (szczególnie w ziarnie) nie poleca się kobietom ciężarnym, wieloródkom, osobom, które mają kłopoty z perystaltyką jelit, startym wiekiem i cierpiącym na miażdżycę dlatego, że jak stwierdzono, fasola zawiera fazyne czynnik zlepiający czerwone ciałka krwi, co prowadzi do wyższej krzepliwości krwi. Jednakże szczególnie fasolka szparagowa, winna częściej niż dotychczas gościć na naszych stołach.
Tabela. Skład chemiczny fasoli
Składniki | Fasola szparagowa | Fasola na „suche ziarno,, |
zawartość w 100 g części jadalnej | ||
Woda | 88,9 — 91,5 g | 11,2 — 12,0 g |
Białko | 1,97 — 3,00 g | 20,0 — 23,7 g |
Tłuszcz | 0,20 — 0,40 g | 1,3 — 2,0 g |
Cukrowce | 2,91 — 6,40 g | 47,0 — 58,1 g |
Błonnik | 0,87 — 2,00 g | 3,88— 4,0 g |
Związki nieorganiczne | 0,68 — 0,80 g | 3,9 g |
Sód | 0,100— 3,00 g | 1,0 — 12,0 mg |
Potas | 186,0 —300,0 mg | 1,27— 1,35 mg |
Magnez | 16,0 — 31,0 mg | 130,0 —134,0 mg |
Wapń | 40,0 — 65,0 mg | 52,0 —163,0 mg |
Mangan | 0,32 — 55,0 mg | 1,0 — 3,0 mg |
Żelazo | 0,5 — 1,1 mg | 5,0 — 6,9 mg |
Kobalt | — | 0,20— 0,50 mg |
Miedź | 0,07 — 0,08 mg | — |
Cynk | 0,012 mg | — |
Fosfor | 23,0 — 50,0 mg | 400,0 —443,0 mg |
Fluor | 0,011— 0,015 mg | 0,02— 0,17 mg |
Chlor | 30,0 — 41,0 mg | 25,0 mg |
Jod | 3,0 mg | — |
Karoteny | 0,12 — 0,65 mg | 0,18— 0,72 mg |
Witamina E | 1,0 — 4,0 mg | — |
Witamina K | 0,28 — 0,30 mg | — |
Witamina B1 | 0,060— 0,14 mg | 0,22— 0,67 mg |
Witamina B2 | 0,073— 0,24 mg | 0,10— 0,17 mg |
Kwas nikotynowy | 0,20 — 1,04 mg | 2,0 — 2,2 mg |
Kwas pantotenowy | 0,20 — 0,21 mg | 0,49— 1,32 mg |
Witamina B6 | 0,059— 0,18 mg | 0,27— 0,30 mg |
Witamina C | 10,0 — 30,0 mg | 0 — 5,0 mg |
Kwas szczawiowy | 20,0 — 45,0 mg | — |
Kwas cytrynowy | 30,0 mg |
Pomidory
Pomidory. Owoce pomidorów są to soczyste, dwu- kilku- lub wielokomorowe jagody. Barwa owocu jest najczęściej pomarańczowoczerwona, a może być biała, żółta lub malinowa. Owoce są prawie zawsze żebrowane, owoce kuliste i wydłużone prawie zawsze są gładkie. Pomidory odmian średnio owocowych (60—100 g) mają przeważnie najwięcej substancji odżywczych. Zawartość substancji odżywczych zależy jednak w dużym stopniu od warunków uprawy, a także pogody. Pomidory uprawiane przy podporach (palikach, drutach) mają wyższą zawartość suchej masy w owocach.
Pomidory dostarczają dość mało kalorii 15—20. Zawierają komplet witamin: A — 100 j.mn., B1 — 60 ng, B2 – 70ng, C — 25mg, PP – 0,6 mg, nieco D, E, K (zależnie od odmiany), składniki mineralnej sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez, mangan. Są zasadotwórcze ( + 5), a kwaśne w smaku, bo mają kwas cytrynowy i jabłkowy. Nieocenione są przy dietach przeciw otyłości, cukrzycy, chorobach nerek i serca. Pomidory działają też kojąco, bo zawierają sole bromu. Wypada stwierdzić, że dotychczasowe badania stanowczo odrzuciły wszelkie plotki o szkodliwości pomidorów.
Tabela. Skład chemiczny pomidorów
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 93,4 — 95,2 g | Fosfor | 17,5 — 28,5 mg |
Białko | 0,69— 1,0 g | Fluor | 0,024 mg |
Tłuszcz | 0,20— 0,30 g | Chlor | 24,0 —69,0 mg |
Cukrowce | 1,87— 4,0 g | Jod | 1,7 ng |
błonnik | 0,60— 0,84 g | Karoteny | 0,15 — 2,3 mg |
Witamina K | 0,40 — 0,80 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,60— 0,61 g | Witamina B1 | 0,016— 0,080 mg |
Sód | 2,6 — 10,0 mg | Witamina B2 | 0,020— 0,050 mg |
Potas | 264,0 —314,0 mg | Witamina B6 | 0,074— 0,15 mg |
Magnez | 20,0 mg | ||
Wapń | 10,0 — 21,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,30 — 0,85 mg |
Mangan | 0,14 mg | ||
Żelazo | 0,4 — 0,6 mg | Kwas pantotenowy | 0,28 — 0,34 mg |
Kobalt | 9,0 ng | Biotyna | 4,0 ng |
Miedź | 0,09 mg | Kwas foliowy | 7,4 — 8,6 ng |
Cynk | 0,24 mg | Witamina C | 20,0 —28,8 mg |
Kwas
szczawiowy |
5,0 — 8,0 mg |