Bouillabaisse (zupa rybna francuska)
75 dag ryb (karp, leszcz, karaś), szklanka oliwy, 2 niewielkie ćwiartki skórki pomarańczowej, listek laurowy, łyżeczka suszonego tymianku lub 5-6 gałązek świeżego, pół łyżeczki szafranu, 5-6 gałązek naci pietruszki, sól, pieprz, 3 marchwie średniej wielkości, 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych (mogą być mrożone), 1 cebula, 2 pory, 5 ząbków czosnku, pęczek zielonego koperku, 4 ziemniaki, 1,5 l wody
Do kamiennego garnka wkrajać marchew, pory (odciąć zielone części), cebulę, czosnek i koperek. Przykryć i odstawić na 2-3 godz. Rybę sprawić. Z łbów, płetw i kręgosłupów ugotować wywar, przecedzić, ugotować w nim ćwiartki pomidorów i przetrzeć przez nylonowe sito. Porcje ryby ułożyć w polewanym lub kamiennym garnku, przekładając je skórką pomarańczową, listkiem laurowym, tymiankiem, zieloną pietruszką i szafranem oraz przesypując solą i pieprzem. Zalać oliwą i odstawić na kilka godzin. Na 20-30 min. przed podaniem rybę i warzywa przełożyć do rondla, zalać wywarem pomidorowym (ok. 1 l), dodać obrane ziemniaki i gotować na wolnym ogniu. Podawać z grzankami natartymi czosnkiem.