Cholesterol

CHOLESTEROL NIE POWINIEN BYĆ DLA CIEBIE STRASZAKIEM, ponieważ jest to niezwykle cenna, wręcz niezbędna substancja, której stężenie organizm reguluje w zależności od potrzeb, jeśli zaburzenia jego przemian nie są rezultatem choroby, nie powinniśmy bez powodów ingerować w jego stężenie.
Nie obawiaj się też cholesterolu znajdującego się w pożywieniu — jajkach, maśle i mięsie. Są to niezbędne składniki odżywcze, a cholesterol pochodzący z tych źródeł stanowi tylko nieznaczny odsetek wyniku, który uzyskujesz podczas badania stężenia związków lipidowych we krwi. Przeważająca część cholesterolu stwierdzanego w tym badaniu to cholesterol syntetyzowany w wątrobie. Jeśli musisz go kontrolować, dbaj o wzmocnienie i regenerację wątroby oraz unikaj zbyt dużych ilości węglowodanów.

JEŚLI ZDECYDUJESZ SIĘ na dietę strukturalną, to zauważysz, że pokarmy, które się na nią składają, pozwalają także na to, aby dłużej korzystać z zawartej w nich energii. Na przykład węglowodany, które z nich przyswoisz, nie spowodują gwałtownych wahań stężenia cukru we krwi. Unikniesz wystąpienia szybkiego wzrostu stężenia glukozy zaraz po posiłku, a później obniżenia. Po jedzeniu nie będziesz senny, a później osłabiony i znowu głodny. W efekcie zmniejszy się także ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Unikanie gwałtownych wahań stężenia cukru, jakie występują przy lekkim odżywianiu, zapobiega także miażdżycy, gdyż w twojej krwi zgromadzi się mniej cholesterolu.

NIE JESTEŚMY OBECNIE wcale w lepszej sytuacji od naszych praprzodków, którzy przed tysiącami lat przemierzali ogromne obszary sawanny, aby upolować cokolwiek nadającego się do zjedzenia lub znaleźć roślinny zaspokajające głód i zapewniające energię.
Tak jak trudno jest o stosowanie idealnej diety, gdy brakuje jedzenia, podobnie nadmiar jego najróżniejszych rodzajów utrudnia dokonywanie właściwych wyborów tego, co najlepiej służy wzmacnianiu i odnawianiu struktury naszego organizmu.