Chrup na zdrowie

chrupkiePieczywo chrupkie, nawet jeśli na co dzień nie wzbudza naszego entuzjazmu, może okazać się niezastąpione podczas wakacyjnych wyjazdów. Zalety ma niepodważalne: jest lekkie, więc nie obciąży naszego bagażu; nie czerstwieje, nie pleśnieje, nie szkodzi mu działanie słońca ani wysokich temperatur, więc łatwo je przechować (chronić je musimy tylko przed wilgocią); dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, zarówno na słono, jak i na słodko, a poza tym jest… zdrowe.

Kromka chrupkiego pieczywa ma zaledwie 27 kalorii. W przeciwieństwie do białego pieczywa, chrupkie wyrabia się z mąki z niełuskanych ziaren zbóż, więc zawiera ono znacznie więcej błonnika, witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz składników mineralnych, takich jak magnez i żelazo.

Warto jeść ryby

Ryby należą do najzdrowszych produktów. Najbardziej cenione są te tłuste, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają m.in. na pracę układu krążenia i mózgu.

Dania z ryb dostarczają też białka, wit. A i D, fosforu, a morskie dodatkowo jodu. Mieszkańcy Japonii i południowej Europy jedzą dużo ryb i rzadziej niż inni chorują na miażdżycę i nowotwory.

Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 11 kg ryb. To aż dwukrotnie mniej niż przeciętny mieszkaniec Europy Zachodniej.

Ryby psują się niezwykle szybko, a zatrucia nimi są dość poważne. Świeżą rybę poznasz po tym, że jest sprężysta, twarda w dotyku, ma świeży, rybi zapach i przezroczyste, błyszczące oczy. Wędzone okazy powinny mieć lekko wilgotną, ale nie lepiącą się skórę i zwarte mięso. Najlepiej kupować je tam, gdzie jest duży obrót, oraz w miejscach wyposażonych w chłodnie i zamrażarki.

Łuski z ryb najłatwiej usunąć przy pomocy specjalnej skrobaczki ewentualnie tarki. Ryby pokryte grubą warstwą śluzu przed skrobaniem najlepiej sparzyć wrzątkiem.

Fast food w domu

Hamburger, hot dog, pizza to ulubione dania nie tylko wielu dzieci. Jeśli nasza rodzina chętnie sięga po takie smakołyki, nauczmy się je przygotowywać w domu. To naprawdę proste, a oszczędzić możemy niemało.

W ogrzaną w piecyku lub – jeśli taką dysponujemy – w kuchence mikrofalowej bułkę wystarczy włożyć wyjętą z wody parówkę. Wraz z ketchupem i warzywnymi dodatkami domowy hot dog będzie kosztował około 1 zł. Równie łatwe jest przygotowanie hamburgera, tym bardziej że można kupić już odpowiednio przygotowane mięso i specjalne bułeczki z sezamem. W sumie wydamy około 1,60 zł.

Ponadto warto nauczyć się samodzielnie wyrabiać ciasto na pizzę. Wówczas w zależności od dodatków włoski specjał dla całej rodziny kosztować będzie od 3 do 7 zł. Używając gotowych blatów ciasta, wydamy około 2 zł więcej.

„Co zrobić, by dziecko nie było niejadkiem?”

Trudności ze zjadaniem posiłków mają zwykle 2 – 5-latkowie. Czasami przyczyna może być prosta do usunięcia. Dziecko zaczyna odmawiać jedzenia, ponieważ rodzice zmuszają je do tego w trosce o jego zdrowie.

Każdy kolejny posiłek staje się dla malucha stresującym wydarzeniem. Koniecznie trzeba pamiętać, że dziecko, tak jak i dorosły, może mieć jednego dnia większy, a innego mniejszy apetyt oraz że wiele dzieci chętniej jada w spokojnej i cichej atmosferze.