Do najczęściej spotykanych diet specjalnych zaliczamy tzw mleczną (niestety ludzie starsi i z nadciśnieniem często źle znoszą tę dietę) opartą na podawaniu 10—12 szklanek mleka dziennie przez okres do 6 tygodni. Dieta ta wymaga kontroli lekarskiej. Dobre efekty uzyskuje się stosując modyfikację tej diety: podaje się 800—1000 ml mleka dziennie w 8—10 porcjach przez 4—6 dni (w przypadku wolnych stolców dodajemy do każdej porcji łyżeczkę wody wapiennej). Zwracamy uwagę na staranną pielęgnację jamy ustnej, aby zapobiec występowaniu pleśniawek, często podajemy dodatkowo witaminy C i kwas nikotynowy.
Dieta owocowa (również często stosowana) jest nieraz lepiej znoszona od diety mlecznej. Owoce alkalizują ustrój, pobudzają diurezę, działają lekko przeczyszczająco, zawierają mało ciał białkowych i prawie wcale soli kuchennej. Dieta owocowa jest mało kaloryczna, zawiera dużo węglowodanów, witamin, soli potasu, które działają moczopędnie. Dieta ta wpływa korzystnie na czynność wątroby i przewodu pokarmowego. W diecie owocowej często lepiej działają słodzone kompoty lub soki niż owoce i warzywa surowe. Podajemy około 800—1000 ml soków dziennie, z tego około 70°/o soków owocowych, a 30% warzywnych przez 5—7 dni (po uzyskaniu poprawy przechodzimy stopniowo na wymienione wyżej wskazania diety ogólnej przy chorobach krążenia). Z owoców używamy zwykle jabłek, gruszek, malin, winogron w ilości 1—1,5 kg dziennie; gruszki są zalecane zwłaszcza w przypadkach nadciśnienia tętniczego. Wskazane jest, by przynajmniej połowę podawanych owoców stanowiły jabłka, gdyż nie powodują one wzdęć i hamują biegunki. Jabłka możemy podawać w postaci tartej (razem z łupinka — sole potasu) ewentualnie z dodatkiem ciepłego gęstego syropu z cukru, w postaci gęstego kompotu, lub pieczone. Dla chorych z niedowagą zalecane jest w diecie owocowej dodawanie w postaci tartej lub w całości kilku keksów (lepsze zaspokojenie głodu niż w diecie mlecznej).
Modyfikacją dającą dobre wyniki jest dieta ziemniaczano-owocowa. W diecie tej podajemy ok. 1 kg ziemniaków dziennie, w łupinach gotowanych w wodzie bez soli, w 5 porcjach po ok. 200 g. Ziemniaki podajemy na gorąco dołączając około 200 ml wody z sokiem owocowym. Kuracja trwa 3 dni. Dieta ta może być jednak źle znoszona. Czasem wywołuje wzdęcia i dość silnie obciąża przewód pokarmowy.,,
Kawa i herbata, a szczególnie napoje ziołowe, jeśli niezbyt mocne (gdy nie występuje po nich kołatanie serca, stany podniecenia itp!) mogą być podawane w niewielkich ilościach, zwłaszcza chorym przyzwyczajonym do nich. Bezwzględnie należy odstawić, w niewydolności krążenia, nikotynę. Używanie nikotyny przekreśla sens stosowania ww. diet.
Stosowanie diety w chorobach układu krążenia zapobiega częstym w tych chorobach deficytom witamin i soli mineralnych. Najczęściej w okresie zimowym mamy niedobór witaminy C i należy dodatkowo spożywać bardzo bogate w witaminę C soki z czarnej porzeczki z dodatkiem róży.