Gorczyca — obejmuje 3 odmiany użytkowe rośliny z rodziny krzyżowych. Gorczyca w postaci ziaren ma zastosowanie w przemyśle mięsnym, wędliniarskim, konserwowym. Z nasion gorczycy, zawierających olejki eteryczne, tłoczy się olej. Gorczyca biała (jasna, żółta) po wytłoczeniu oleju i sproszkowaniu nasion używana jest do produkcji musztardy jasnej o łagodnym smaku. Olej gorczycy białej jest tłuszczem jadalnym używanym także w farmacji. Gorczyca czarna (kapusta czarna) zawiera olejki eteryczne i glukozyd sinigrynę. Tłoczony olej służy głównie w przemyśle farmaceutycznym, a proszek z odtłuszczonych nasion stosowany jest do wyrobu musztardy o ostrym smaku oraz stanowi składnik pieprzu ziołowego. Gorczyca sarepska (kapusta serepska) zawiera olejki eteryczne i glukozyd sinigrynę. Olej z ziaren stosowany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym, pozostałe wytłoki po sproszkowaniu używane są do produkcji musztardy sarepskiej oraz jako przyprawa przy wyrobie konserw.
Gorczyca wchodzi w skład mieszanek przeczyszczających lub łagodzących stany nieżytowe żołądka (ale można ją stosować tylko wtedy, gdy nie ma ognisk zapalnych). Jasna gorczyca polecana jest również jako lek powlekający w chorobie wrzodowej dwunastnicy. Czarną gorczycę stosuje się do okładów, szczególnie u osób z dolegliwościami gośćcowymi oraz cierpiących na zapalenie korzonków nerwowych, zapalenie ścięgien, reumatyzm, ischias, choroby płuc.
Pieprz naturalny — jest to owoc krzewu pnącego; zawiera olejek eteryczny oraz alkaloid — piperynę, nadającą mu ostry, piekący smak; w handlu może występować jako pieprz czarny (owoce pokryte owocnią) i jako pieprz biały (owoce bez owocni); używany jest jako przyprawa do konserw, marynat, zup i sosów. W postaci mielonej może być fałszowany owocami innych roślin.
Szafran — są to znamiona kwiatów rośliny kosaćcowatej. Szafran ma wygląd nitek barwy ciemnopomarańczowej, smak gorzkawy, piekący, zapach aromatyczny; zawiera barwnik żółty — krecynę, gorzki glikozyd pikrocynę oraz olejek eteryczny (szafranol); służy jako przyprawa i barwnik do ciast i potraw.
Wanilia — są to suszone owoce pnącza z rodziny storczykowatych; wanilia zawiera olejek eteryczny (wanilina), garbniki i kwasy organiczne; stosowana jest w przemyśle cukierniczym, spożywczym i perfumeryjnym.