Kalafior jest bardzo delikatnym i wartościowym warzywem. Najbardziej cenione są kalafiory o różach białych lub jasnokremowych ścisłych, o równej powierzchni.
Róże kalafiora mogą ważyć od 0,25 kg do ok. 2 kg. Wczesne odmiany wytwarzają zwykle róże mniejsze niż odmiany późne.
Kalafior jest zasadotwórczy ( + 5). Surowy jest o wiele bardziej wartościowy niż gotowany, bo zawiera około 35— 90 mg witaminy C (na obwodzie róży mniej, a w środku i w głąbie więcej), a z innych witamin: A — 50 j.mn., B1 — 150 ng, B2 — 125 ng, PP — 0,6 ng oraz 40 mg wapnia, 130 mg fosforu, 1 mg żelaza, 17 mg magnezu.
Tabela Skład chemiczny kalafiora
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 90,0 — 93,0 g | Cynk | 0,23 g |
Białko | 2,0 — 2,72 g | Fosfor | 30,0 —72,0 mg |
Tłuszcz | 0,20— 0,31 g | Fluor | 12,0 ng |
Cukrowce | 3,0 — 4,60 g | Chlor | 29,0 mg |
Błonnik | 0,91 g | Jod | 0,12 ng |
Karoteny | 0,018— 0,054 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,80— 0,83 g | Witamina K | 3,2 — 4,0 mg |
Sód | 10,0 — 24,0 mg | Witamina B1 | 0,05 — 0,15 mg |
Potas | 313,0 —350,0 mg | Witamina B2 | 0,07 — 0,13 mg |
Magnez | 17,0 mg | ||
Wapń | 17,0 — 22,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,53 — 0,75 mg |
Mangan | 0,17 mg | ||
Żelazo | 0,30— 1,10 mg | Kwas pantotenowy | 0,83 — 1,19 mg |
Miedź | 0,14 mg | Witamina B6 | 0,15 — 0,30 mg |
Witamina C | 65,0 —73,0 mg |
Szparagi.
Szparagi cenione są ze względu na własności smakowe oraz sporą zawartość witaminy A (800 j. mn.) i C (35 mg%). Posiadają jednak sporo puryn, co wyklucza wyższe ich spożycie (niekorzystne dla nerek).
Tabela. Skład chemiczny szparagów
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 93,0 — 94,0 g | Cynk | 0,2 — 0,8 mg |
Białko | 1,5 — 2,2 g | Fosfor | 35,0 —62,0 mg |
Tłuszcz | 0,1 — 0,2 g | Fluor | 0,048 mg |
Cukrowce | 2,0 — 3,2 g | Chlor | 53,0 mg |
Błonnik | 0,63— 1,20 g | Jod | 4,2 —10,0ng |
Witamina B1 | 0,025— 0,20 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,54— 0,80 g | Witamina B2 | 0,07 — 0,19 mg |
Sód | 2,0 — 5,0 mg | ||
Potas | 187,0 —280,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,6 — 1,4 mg |
Magnez | 19,0 — 22,0 mg | ||
Wapń | 20,0 — 22,0 mg | Kwas pantotenowy | 0,60 — 0,64 mg |
Mangan | 0,25— 0,30 mg | Witamina B6 | 0,051— 0,088 mg |
Żelazo | 0,9 — 1,1 mg | Kwas foliowy | 0,058— 0,12 mg |
Miedź | 0,14— 0,16 mg | Witamina C | 5,0 —33,0 mg |
Ogórki
Ogórki mają bardzo niewielką wartość odżywcza. Świeże są dość trudno strawne. Wadą podstawową ogórka jest to że posiada bardzo aktywną askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dlatego do innych owoców i warzyw należy dodawać ogórki w ostatniej chwili lub spożywać osobno, a nie np. na kanapce, na, czy pod pomidorem. Kiszone ogórki są wartościowsze o cały zestaw produktów działania mikroorganizmów.
Tabela. Skład chemiczny ogórków
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 96,1 — 97,3 g | Fluor | 0,02 mg |
Białko | 0,5— 0,8 g | Chlor | 37,0 mg |
Tłuszcz | 0,05— 0,3 g | Jod | 2,5 ng |
Cukrowce | 1,0— 2,2 g | Karoteny | 0,12 —0,29 mg |
Błonnik | 0,3 — 0,6 g | Witamina B1 | 0,005—0,030 mg |
Związki nieorganiczne | 0,4 — 0,88 g | Witamina B2 | 0,015—G,05 mg |
Sód | 5,0 — 13,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,12 —0,21 mg |
Potas | 67,0 —200,0 mg | ||
Magnez | 8,0 mg | Kwas pantotenowy | 0,18 —0,30 mg |
Wapń | 10,0 — 20,0 mg | Witamina B6 | 0,024—0,043 mg |
Mangan | 0,15 mg | Biotyna | 0,9 ng |
Żelazo | 0,5 mg | Kwas foliowy | 1,1 ng |
Miedź | 0,09 mg | Witamina B12 | 0,04 ng |
Cynk | 0,16 mg | Witamina C | 2,0 —12,0 ng |
Fosfor | 17,6 — 30,0 mg | Kwas szczawiowy | 25,0 mg |