„W jaki sposób prawidłowo zamrażać i rozmrażać mięso? Czy podawać je dzieciom?”
Mięso przeznaczone do zamrożenia należy dokładnie umyć, podzielić na porcje i włożyć do osobnych torebek. Każdą trzeba dokładnie podpisać: zaznaczyć datę zamrożenia oraz rodzaj mięsa. Wkładamy je do zamrażarki (można je przechowywać przez kilka tygodni). Najlepiej przygotowywać mniejsze porcje i w razie potrzeby wykorzystać dwie. Unikniemy wtedy przetrzymywania w lodówce niewykorzystanych resztek. Gdy wyjmujemy mięso z zamrażarki, nie ma potrzeby, by rozmrażać je przed przyrządzeniem. Wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i ugotować. Warto pamiętać, by niemowlętom w 6. miesiącu życia gotować mięso osobno, a dopiero potem dodawać je do zupy warzywnej. Od 7. miesiąca dziecko może dostawać już zupę, w której jarzyny gotuje się razem z mięsem. UWAGA!!! Raz rozmrożonego mięsa nie wolno zamrażać ponownie, bo wtedy namnażają się na nim szkodliwe dla zdrowia bakterie.
„Od kiedy można przyrządzić i podać malcowi omlet na śniadanie lub kolację?”
Omlet można przygotować dziecku pod koniec 1. roku życia, gdy malec jada już całe jajka. Omlet to łatwy do przygotowania i bardzo pożywny posiłek dla maluszka. Wystarczy roztrzepać jajko z odrobiną mąki oraz mleka i podsmażyć krótko na patelni. Można go podać na słodko, np. z dżemem wiśniowym, konfiturą lub musem owocowym. Smaczny jest także na słono. Wtedy dodajemy do niego paseczki wędliny, zielony groszek lub inne gotowane warzywa. Mogą to być brokuły, kukurydza. Ich smak wzbogaci odrobina tartego sera. Zalety takiego dania doceni maluszek, który potrafi już gryźć i zna smak większości warzyw i owoców.
„Czy przeziębionemu maluszkowi w 1. roku życia można podawać domowe środki: np. mleko z miodem, syrop z cebuli, herbatkę malinową?”
Miód, cebula czy napotne herbatki to naturalne produkty. Można je wprowadzić do Jadłospisu malucha w 1. roku życia, ale nie za wcześnie. Miód może uczulać, syrop z cebuli powodować dokuczliwe wzdęcia. Natomiast herbatki malinowe, w ilościach, jakie wypija kilkumiesięczne niemowlę (ok. 100 ml), przy przeziębieniach będą nieskuteczne.
„Od kiedy można podawać dziecku ryż ziarnisty (nie kleik)? Powinnam przygotowywać go na mleku czy na wodzie?”
Maluch w drugim półroczu życia ma już na tyle dojrzały układ pokarmowy i na tyle aktywne enzymy że doskonale poradzi sobie z trawieniem węglowodanów złożonych (skrobi). Na początek, w 5.-6. miesiącu życia, niemowlęta dostają do jedzenia kleiki ryżowe. Można jednak w tym czasie podać także zwykły ryż ziarnisty, pod warunkiem, że rozgotujemy go do konsystencji kleiku.
Gdy maluch zacznie sobie już radzić z gryzieniem, warto podawać mu ryż jako samodzielny posiłek lub dodatek do mleka modyfikowanego.
Można dodawać go także do zupki jarzynowej lub innych posiłków, np. zmieszać z przecierem owocowym.
Ryż zwykle wymaga długiego gotowania, więc lepiej przyrządzać go na wodzie i dopiero na koniec dodać mleka (wtedy potrawa się nie przypali).
Warzywa na parze
Gotowanie warzyw na parze to bardzo dobra metoda, dlatego warto w ten sposób przygotowywać potrawy dla malca.
W czasie tradycyjnego gotowania w wodzie część witamin i składników mineralnych przechodzi do wywaru, natomiast gotowanie na parze powoduje, że wszystkie składniki odżywcze pozostają w warzywach, jarzyny gotowane na parze są także smaczniejsze (nawet bez soli), bardziej apetyczne, a ich konsystencja -bardziej zwarta.
„Czy tłuszcze są potrzebne w diecie dziecka i co najlepiej dodawać do potraw: masło czy oliwę?”
Tłuszcze są znakomitym źródłem energii niezbędnej do utrzymania szybkiego tempa rozwoju dziecka w 1. roku życia. Dostarczają także cennych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w budowaniu wszystkich tkanek organizmu i są konieczne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Na początku noworodek otrzymuje dawkę tłuszczów z pokarmem mamy, który jest bogaty w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. NNKT,
Znajdują się one także w mleku modyfikowanym dla niemowląt. Gdy w drugim półroczu życia wprowadza się pierwsze zupki i przeciery warzywne, także nie może zabraknąć w nich tłuszczów. Najlepiej dodawać do posiłków oleje roślinne: oliwę z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy lub z pestek winogron, na zmianę ze świeżym masłem (1-2 łyżeczki, czyli ok. 5 g na 100 ml zupy).
Uwaga! Masła nie wolno podawać niemowlęciu, które ma stwierdzoną alergię na białka mleka krowiego.
Gotowe wędliny zwykle zawierają środki konserwujące, dużo soli i substancje wiążące wodę. Zamiast nich lepiej upiec mięso w domu i podawać dziecku np. na kanapce. Dla malca można przygotować upieczoną pierś z indyka, schab łub domowy pasztet, dodając do nich niewielką ilość soli oraz łagodnych przypraw ziołowych.