Miód porzeczkowy – Nalewka

Miód porzeczkowy – Nalewka

3 l miodu, 3 l wody, 1 l soku porzeczkowego, 10 dag drożdży winnych, cukier waniliowy

Do emaliowanego garnka wlać wodę, dodać miód i stale mieszając gotować, aż przestanie wytwarzać się piana, którą należy stale zdejmować. Płyn ostudzić w garnku, dodać sok porzeczkowy, cukier waniliowy i roztarte z cukrem drożdże. Naczynie zawiązać gazą lub lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca na 12-13 dni. Jeżeli są kłopoty z utrzymaniem jednakowej temperatury, można używać poduszki elektrycznej nastawionej na najsłabsze ogrzewanie, gdyż drożdże powinny nieustannie „pracować”. Kiedy płyn przestanie fermentować, ustoi się i uzyska klarowny kolor, należy przelać go do butelek lub większego antałka, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Miód jest dojrzały już po 4 tygodniach, ale zyska znacznie lepszy smak przechowywany dłużej.