Papryka.
Owocem papryki jest jagoda o dość twardych ściankach, podzielona na 2—6 komór. Owoce fizjologicznie dojrzałe mają barwę ciemnoczerwoną, jasnoczerwoną, pomarańczową, żółtą, a nawet fioletową i czarną.
O smaku owoców decyduje zawartość kapsaicyny, która nawet w tych samych odmianach podlega dużym wahaniom i co roku się zmienia. Zawartość suchej masy jest niższa u odmian słodkich, wyższa u ostrych. Odmiany słodkie są bardziej soczyste i smaczne. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C.
Tabela. Skład chemiczny owocu papryki
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 87,0 — 93,0 g | Żelazo | 0,40— 1,90 mg |
Białko | 0,70— 1,90 g | Miedź | 0,1 mg |
Tłuszcz | 0,20— 0,60 g | Fosfor | 25,0 — 38,0 mg |
Cukrowce | 3,33— 8,00 g | Chlor | 19,0 mg |
Błonnik | 2,2 g | Karoteny a | 0,11— 1,56 mg |
Związki | Karoteny b | 2,68— 6,65 mg | |
Związki nieorganiczne | 0,50— 0,70 g | Witamina E | 0,25— 1,0 mg |
Sód | 0,50— 3,0 mg | Witamina B1 | 0,04— 0,09 mg |
Potas | 160,0 —435,0 mg | Witamina B2 | 0,03— 0,07 mg |
Magnez | 12,0 mg | ||
Wapń | 7,0 – 20,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,20— 0,40 mg |
Mangan | 0,1 mg | Witamina C | 91,0 —200,0 mg |
a — zawartość karotenów w owocach o dojrzałości handlowej
b — zawartość karotenów w owocach o dojrzałości konsumpcyjnej
Endywia
Endywia jest rośliną jednoroczną, zieloną o stosunkowo krótkim okresie wegetacji. Endywia jest bogatszym niż sałata źródłem takich związków jak fosfor, żelazo, witamina C. Posiada również przyjemny, choć nieco gorzkawy smak, spowodowany obecnością inuliny; pobudza trawienie i apetyt. Winna stanowić stały składnik diety wegetariańskiej.
Tabela Skład chemiczny endywii
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 93,3— 95,0 g | Żelazo | 1,0 — 1,7 mg |
Białko | 1,6— 2,0 g | Miedź | 0,1 mg |
Tłuszcz | 0,20 g | Cynk | 0,34 mg |
Cukrowce | 1,0— 3,2 g | Fosfor | 37,0 —70,0 mg |
Błonnik | 0,80 g | Jod | 6,4 ng |
Karoteny | 0,72 — 1,80 mg | ||
Związki
nieorganiczne |
0,90 g | Witamina B1 | 0,030— 0,1 mg |
Sód | 10,0— 90,0 mg | Witamina B2 | 0,060— 0,2 mg |
Potas | 300,0—400,0 mg | ||
Wapń | 20,0— 79,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,20 — 0,80 mg |
Mangan | 0,22 mg | Witamina C | 5,0 —13,0 mg |
Sałata
Należałoby pamiętać, że dość rozpowszechniony pogląd, o różnicach wartości odżywczej sałaty głowiastej i liściowej (rozetowej) jest uzasadniony. Bogatsze w witaminy są odmiany rozetowe, niż głowiaste. Wartość odżywcza sałaty zależy jednak w bardzo dużym stopniu od sposobu uprawy, pielęgnacji i nawożenia.
Sałata dostarcza około 15 kcal. Ma wszystkie witaminy z wyjątkiem D i K (ale za to zawiera sporo B6 i E). Bogata jest w składniki mineralne, ale najwięcej zawiera K, Mg, Mn. Zalety sałaty są ogólnie znane, ale zbyt mało uwagi przywiązuje się do sałaty kruchej, która nie wybija w kwiat przez całe lato.
Tabela. Skład chemiczny sałaty
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 94,0 — 95,9 g | Kobalt | 5,0 —100,0 ng |
Białko | 1,2 — 2,25 g | Miedź | 5,01 — 0,1 mg |
Tłuszcz | 0,20— 0,31 g | Cynk | 0,18 — 1,1 mg |
Cukrowce | 0,10— 2,30 g | Fosfor | 21,0 — 57,0 mg |
Błonnik | 0,54— 0,92 g | Fluor | 30,0 — 35,0 ng |
Jod | 2,6 — 4,6 ng | ||
Związki nieorganiczne | 0,43— 1,40 g | Karoteny | 0,32 — 1,60 mg |
Sód | 5,0 — 20,0 mg | Witamina B1 | 0,040— 0,080 mg |
Potas | 133J —300,0 mg | Witamina B2 | 0,080— 0,1 mg |
Magnez | 7,2 — 13,0 mg | ||
Wapń | 13,0 — 30,0 mg | Kwas nikotynowy | 0,20 — 0,50 mg |
Mangan | 0,5 — 1,1 mg | Witamina B6 | 0,036— 0,075 mg |
Żelazo | 0,30— 1,0 mg | Witamina C | 8,0 — 12,0 mg |