Seler znany jest w dwóch formach: jako naciowy i korzeniowy. Obie te formy są bardzo cenne jako przyprawa i to zarówno w stanie świeżym jak i suszonym. Przyjemny zapach i smak selera pochodzi od olejku eterycznego — sedanolidu. Seler naciowy ma liście barwy blado żółtozielonej lub ciemnozielonej. Bardziej cenione są odmiany o liściach blado żółtozielonych, gdyż łatwiej tracą goryczkę, oraz posiadają długie, gładkie ogonki liściowe.
Seler, którego 100 g dostarcza zaledwie 6 kcal, ma podobnie jak jabłka nie wyróżniający się niczym skład chemiczny, a jednak stanowi podstawę do przygotowania niezwykle skutecznej diety przy odchudzaniu się.
Tabela. Skład chemiczny selera
Składniki | Seler korzeniowy | Seler naciowy |
zawartość w 100 g części jadalnej | ||
Woda | 87,3 — 90,5 g | 92,0 — 93,7 g |
Białko | 1,2 — 2,0 g | 1,0 — 1,30 g |
Tłuszcz | 0,20 — 0,46 g | 0,1 — 0,2 g |
Cukrowce | 4,80 — 9,00 g | 3,6 g |
Błonnik | 1,01 — 1,40 g | 0,7 — 1,2 g |
Związki nieorganiczne | 0,91 — 0,97 g | 1,1 g |
Sód | 75,0 — 79,0 mg | 113,0 —150,0 mg |
Potas | 270,0 —350,0 mg | 287,0 —400,0 mg |
Magnez | 9,3 mg | 12,0 mg |
Wapń | 35,0 — 88,0 mg | 50,0 —100,0 mg |
Mangan | 0,14 — 0,16 mg | — |
Żelazo | 0,09 — 1,00 mg | 0,5 mg |
Miedź | 0,01 — 0,02 mg | — |
Cynk | 0,31 mg | — |
Fosfor | 52,0 — 99,0 mg | 40,0 — 65,0 mg |
Fluor | 0,014 | — |
Chlor | 150,0 mg | — |
Jod | 0,20 — 5,45 mg | — |
Karoteny | 0,010— 0,030 mg | 15,0 — 18,0 ng |
Witamina E | 2,6 mg | — |
Witamina K | 0,1 mg | — |
Witamina B1 | 0,025— 0,050 mg | 0,030— 0,075 mg |
Witamina B2 | 0,035— 0,14 mg | 0,040— 0,15 mg |
Kwas nikotynowy | 0,8 — 1,0 mg | 0,45 — 0,80 mg |
Witamina B6 | 0,20 — 0,21 mg | 77,0 — 97,0 ng |
Kwas foliowy | 7,2 ng | — |
Witamina C | 7,0 —11,0 mg | 7,0 mg |
Buraki ćwikłowe.
Obok kapusty i marchwi zjadamy buraków najwięcej spośród warzyw, bo około 8—9 kg na osobę rocznie. Buraki nie zawierają dużej ilości witamin, a można by powiedzieć, że bardzo mało, ale zawierają bardzo dużo makro- i mikroelementów. Szczególnie dużo mają wapnia (32 mg%) sporo potasu, magnezu, sodu i innych. Są zasadotwórcze (korzeń +11, a botwina +27).
Buraki nadają się więc wspaniale na warzywo do ciast, pieczywa, słodyczy. Najlepiej spożywać je w postaci barszczu kiszonego (uwaga – bez octu).
Tabela. Skład chemiczny buraka ćwikłowego
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 82,9 — 91,7 g | Miedź | 0,19 mg |
Białko | 1,12— 2,0 g | Cynk | 0,28 — 0,90 mg |
Tłuszcz | 0,1 — 0,2 g | Fosfor | 30,0 —66,0 mg |
Cukrowce | 6,80— 8,70 g | Fluor | 0,02 mg |
Błonnik | 0,90— 1,1 g | Chlor | 0,35 mg |
Karoteny | 0,010— 0,012 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,77— 1,10 g | Witamina B1 | 0,020— 0,025 mg |
Sód | 73,0 —100,0 mg | Witamina B2 | 0,030— 0,045 mg |
Potas | 321,0 —350,0 mg | ||
Magnez | 1,4 mg | Kwas nikotynowy | 0,10 — 0,40 mg |
Wapń | 27,0 — 30,0 mg | Witamina C | 8,0 —13,0 mg |
Mangan | 0,5 — 1,4 mg | ||
Żelazo | 0,7 — 1,0 mg | Kwas szczawiowy | 30,0 —40,0 mg |
Kobalt | 0,5 — 0,9 mg | Witamina B6 | 0,05 mg |
Kukurydza.
Kukurydza zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej. Obecnie w Polsce nawet wśród wegetarian spożycie kukurydzy jest niewielkie. Przemysł spożywczy czołowych państw świata potrafi jednak z kukurydzy uzyskiwać doskonałe produkty spożywcze.
Kukurydza ma około 20 g cukrowców, dużo potasu (300 mg), magnezu (50 mg), fosforu (100 mg) cenne białko (choć niewiele bo ok. 3 g).
Tabela. Skład chemiczny kukurydzy cukrowej
Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej | Składniki | Zawartość w 100 g części jadalnej |
Woda | 73,9,- 75,6 g | Mangan | 0,15— 0,25 mg |
Białko | 2,86— 3,70 g | Żelazo | 0,34— 0,72 mg |
Tłuszcz | 1,23 g | Miedź | 0,05— 0,08 mg |
Cukrowce | 18,6 — 19,7 g | Fosfor | 90,0 —130,0 mg |
Błonnik | 0,80 g | Witamina B1 | 0,15 mg |
Witamina B2 | 0,12 mg | ||
Związki nieorganiczne | 0,70— 0,93 g | ||
Sód | 0,15— 0,50 mg | Kwas nikotynowy | 1,7 mg |
Potas | 269,0 —340,0 mg | Witamina C | 12,0 mg |
Magnez | 40,0 — 56,0 mg | Wapń | 2,0 — 9,0 mg |