Szaszłyk z kurczaka po azjatycku
Kurczak (ok. 1 kg), 2 ząbki czosnku, cebula, pół łyżki wyłuskanych orzechów włoskich, łyżka soku z cytryny, płaska łyżeczka „curry”, łyżka oliwy, sól
Sos: 2 łyżki oliwy, łyżeczka przyprawy do zup, łyżka soku z cytryny lub winnego octu, pół łyżeczki papryki, cebula, 2 ząbki czosnku, sól
Obraną cebulę, czosnek i orzechy przepuścić przez maszynkę, dodać oliwę, sok z cytryny, „curry”, trochę soli i utrzeć na jednolita masę. Kurczaka umyć, wyjąć kości i zdjąć skórę, pokrajać na niewielkie, mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, zanurzyć w przyrządzonej marynacie i odstawić w chłodne miejsce. Po 1 godz. wyjąć kawałki mięsa i nadziać je na szpadki szaszłykowe. Wstawić do szaszłykarni lub na ruszt i opiekać ok. 15 min.
Przygotować sos. Cebulę i czosnek posiekać drobniutko, przesmażyć krótko na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny, przyprawę do zup, sól, 2-3 łyżki wody i chwilę (ok. 3 min.) pogotować. Szaszłyki podawać na szpadkach, sos — oddzielnie w sosjerce.