Artykuły spożywcze różnią się swym składem chemicznym i każdy z nich spełnia inną rolę w pożywieniu, dlatego wprowadzenie dużej różnorodności artykułów spożywczych w żywieniu daje rękojmię, że wszystkie składniki odżywcze potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zostały uwzględnione.
Pożywienie codzienne powinno być urozmaicone nie tylko pod kątem doboru produktów, ale także pod kątem metod przyrządzania potraw. Te same produkty lub potrawy zestawione z coraz to innymi, tworzą korzystne dla zdrowia uzupełnienia wartości odżywczej, np. kapustę możemy przyrządzić z dodatkiem ziemniaków, z dodatkiem pomidorów, jabłek, ogórków, grzybów itp. Urozmaicenie w przyrządzaniu potraw ma szczególne znaczenie wtedy, gdy z konieczności niektóre produkty powtarzają się zbyt często. Należy również zestawiać obok siebie potrawy o różnej technice przyrządzania, to znaczy potrawy gotowane ze smażonymi, pieczonymi lub duszonymi, a nie wyłącznie gotowane lub smażone. Monotonia i jednostronność w odżywianiu są przyczyną wielu niedoborów jakościowych organizmu.
Należy pamiętać o tym, że monotonne pożywienie wywołuje niechęć do jedzenia, podczas gdy dania nowe, stanowiące pewnego rodzaju niespodziankę spożywane są z chęcią i pobudzają łaknienie. Urozmaicenie pożywienia ma tym większe znaczenie, jeśli przygotowujemy posiłki dla chorych.