Witaminy grupy B przeważnie występują w zespole, tak że wystarczająca ilość w pożywieniu jednej witaminy tej grupy daje nadzieję, że zapotrzebowanie organizmu zostanie pokryte. Witamina D poza tranem, masłem i jajami występuje w produktach w ilościach bardzo drobnych. Ogromna rola witaminy D w ustroju niemowlęcia i kobiety ciężarnej została stwierdzona, natomiast istnieją sprzeczne opinie, czy jest ona nieodzowna dla człowieka dorosłego w normalnym stanie fizjologicznym, dlatego też nie ma ustalonych norm tej witaminy dla dorosłych.
NORMY DZIENNEGO ZAPOTRZEBOWANIA WITAMIN (MINIMALNE)
WITAMINY | |||||||||
A | B1
w mg |
B2
w mg |
C
w mg |
PP
w mg |
D w Jedn. Międzyn. | ||||
Jedn.
Mię- dzyn. |
Wit. A w mg | Karoten w mg | |||||||
1 | Człowiek dorosły | ||||||||
a) praca umiark. | 3300 | 1 | 2 | 2 | 2 | 50 | 15 | ||
b) praca ciężka | 3300 | 1 | 2 | 2,5 | 2 | 70 | 20 | do 1000 | |
c) praca b.ciężka | 3300 | 1 | 2 | 3,0 | 2 | 100 | 25 | ||
2 | Kobiety ciężarne (5—8 mies.) | 6600 | 2 | 4 | 2,5 | 2 | 75 | 20 | 500-1000 |
3 | Kobiety karmiące (do 7 mies.) | 8300 | 2,5 | 5 | 3 | 2 | 100 | 25 | 500-1000 |
4 | Dzieci | ||||||||
a) do 7 lat | 3300 | 1 | 2 | 1 | 2 | 30-35 | 15 | 500-1000 | |
b) od 7 do 14 lat | 3300 | 1 | 2 | 1,5 | 2 | 50 | 15 | 500—1000 | |
c) powyżej 14 lat | 3300 | 1 | 2 | 1 | 2 | 50 | 15 | 500—1000 |
Z punktu widzenia ich własności fizycznych wszelkie witaminy dzielimy na: a) rozpuszczalne w wodzie, b) rozpuszczalne w tłuszczach.
Na ogół pokarmy roślinne bogatsze są w witaminy należące do pierwszej grupy, pokarmy zwierzęce zaś są lepszym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyjątek mogą stanowić niektóre witaminy grupy B, które występują również w pokarmach zwierzęcych i są przeważnie związane z białkami. Dlatego w pożywieniu musi być zachowany odpowiedni stosunek artykułów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Niektóre witaminy, zwłaszcza z grupy rozpuszczalnej w wodzie, łatwo ulegają procesowi utleniania. Po utlenieniu nie odgrywają w ustroju ludzkim właściwej roli. Do witamin najmniej odpornych na utlenianie należy witamina C i witamina B, czyli aneuryna.
Omówione zostało pięć najważniejszych grup składników występujących w pokarmach. Należy podkreślić, że na tym nie ogranicza się lista składników organicznych, warunkujących wartość pokarmową i smakową artykułów żywnościowych, których skład chemiczny jest bardzo złożony. Ponieważ różnią się one od siebie doborem i ilościowym stosunkiem najważniejszych składników, przeto rola ich i znaczenie w naszym pożywieniu nie są jednakowe.