ZASADNICZYM POWODEM występowania skłonności do tycia jest zbyt wolna przemiana materii. Pod pojęciem przemiany materii rozumiemy całość procesów biochemicznych zachodzących w komórkach ustroju, które umożliwiają wykorzystywanie i zamianę energii zmagazynowanej w pokarmach i dostarczanej z pożywieniem na energię niezbędną do podtrzymywania procesów życiowych i zapewnienia sprawnego funkcjonowania organizmu.
Aktualne tempo przemiany materii decyduje o tym, czy będziesz miał skłonności do nadwagi, czy też pozostaniesz szczupły, nawet jeśli nie przestrzegasz dziennych limitów zapotrzebowania kalorycznego typowych dla płci, wieku i stopnia aktywności fizycznej.
FASOLA zawiera wapń, magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, wartościowe białka roślinne i błonnik, dzięki któremu poprawia się oczyszczanie jelit. Dzięki fasoli odnawia się flora bakteryjna jelit i obniża stężenie cholesterolu.
JEDEN ZĄBEK CZOSNKU DZIENNIE potrafi obniżyć poziom „złego” cholesterolu o około 10%, a więc jest równie skuteczny jak leki farmakologiczne. W przeciwieństwie do nich nie powoduje jednak żadnych skutków ubocznych.