Wytworne bliny gryczane
Szklanka mąki gryczanej (można ją sporządzić domowym sposobem mieląc kaszę w młynku od kawy), szklanka mąki pszennej, szklanka mleka, 1 i ½ łyżki masła, 2 jaja, 7 dag drożdży, sól, cukier, tłuszcz do smażenia, 10 dag czarnego lub czerwonego kawioru, szklanka kwaśnej śmietany.
Pół szklanki mąki gryczanej zalać taką samą ilością wrzącej wody i dobrze wyrobić. Ostudzić, dodać pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka i ukręcone z cukrem drożdże. Ciasto starannie wymieszać i postawić w ciepłym miejscu, aby rosło. Masło utrzeć do białości, dodać żółtka, trochę cukru i dobrze utrzeć, aby masa stała się bardzo pulchna. Do wyrośniętego ciasta dodać utartą masę, trochę soli, podgrzane pozostałe mleko oraz resztę mąki. Wszystko dobrze wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrośnie. Dodać ubite na sztywną pianę białka, lekko wymieszać i smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone bliny wstawić pod przykryciem na 10-15 min. do ciepłego piekarnika. Wyjąć, składać po dwa, smarując wewnętrzną stronę jednego z nich warstewką kawioru. Zamiast kawioru można użyć pasty sardelowej lub wymoczonego i drobniutko posiekanego śledzia. Podawać polane kwaśną śmietaną.